Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Hematolojik Maligniteli Hastaların Febril Nötropenik Ataklarında Vorikonazolün Yan Etkilerinin Değerlendirilmesi
2009
Dergi:  
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hematolojik maligniteli febril nötropenik hastalarda, fungal enfeksiyonlar hala önemli morbidite ve mortalite nedenidirler. Vorikonazol, yeni geliştirilen geniş spektrumlu ikinci jenerasyon triazol grubu antifungal olup, aspergillus, candida, fusarium ve scedosporium enfeksiyonlarında etkilidir. İlacın parenteral formunun yanında oral formu da bulunmaktadır. Konvansiyonel amfoterisin B'nin infüzyonu sırasında ateş, titreme gibi infüzyonla ilişkili reaksiyonlar ve hipokalemi, nefrotoksisite gibi yan etkilerle sıkça karşılaşılmaktadır. Çalışmamızda Hematoloji Kliniğimizde Haziran 2006-Ocak 2009 tarihleri arasında yatan hematolojik maligniteli toplam 23 hastanın vorikonazol kullanılmış olan 30 febril nötropeni (FEN) atağını geriye dönük olarak değerlendirdik. Vorikonazol tedavisi 11 atakta (%36,6) kullanılan diğer antifungallere yanıtsızlık, 7 atakta (%23,3) sekonder profilaksi, 12 atakta ise (%40) diğer antifungallere bağlı tedaviyi bıraktıracak derecede ciddi yan etki ortaya çıkması nedeni ile başlandı. Vorikonazole bağlı yan etki olarak, 2 atakta hafif–orta derecede hipokalemi (%6,6), 1 atakta nefrotoksisite (%3,3), 2 atakta hepatotoksisite (%6,6), 1 atakta vizüel halüsinasyon (%3,3) tesbit edildi. Vorikonazolun, hematolojik maligniteli hastalarda kabul edilebilir yan etki profiline sahip olduğu kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 862
Atıf : 2.597
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi