Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 56
 İndirme 16
Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Öğrenci Merkezli Etkinlik Tasarlama Becerilerinin Geliştirilmesi: Bir Eylem Araştırması
2021
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının öğrenci merkezli fen etkinlikleri tasarlama becerilerinin geliştirilmesidir. Bu amaçla eylem araştırması deseni benimsenmiş ve araştırma fen bilgisi öğretmenliği programı 3.sınıfında öğrenim gören 39 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırma Özel Öğretim Yöntemleri I dersi kapsamında 9 hafta ve 36 saat süresince sürmüştür. Veri toplanma sürecinde Fen Bilimleri Uygulama Testi (FBUT) kullanılmıştır. FBUT’de yedi açık uçlu soru bulunmaktadır ve bu sorularda öğretmen adaylarının fen bilimlerinde kullanılan öğrenci merkezli öğretim model, yöntem ve teknikleriyle (argümantasyon, bağlam temelli öğrenme, 5E modeli, işbirlikli öğrenme, çoklu zeka, deney gibi) ilgili etkinlik tasarlamaları istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yapılmıştır, tema ve kodlar oluşturulmuştur. Buna göre “etkinlik tasarlayabilme”, “kazanımlar”, “içerik” ve “uygunluk” olmak üzere dört tema bulunmaktadır. Bu temaların her birinde üç kod olmak üzere toplamda 12 koda göre analiz yapılmıştır. Araştırma sürecinde öncelikle araştırmacı öğrenci merkezli fen öğretim model, yöntem ve tekniklerini öğretmen adaylarına anlatmış, ardından her bir konu ile ilgili öğretmen adaylarının uygulama yapmıştır. Sınıf içi çalışmalar tamamlandıktan sonra FBUT uygulanmış ve öğretmen adaylarının etkinlik tasarlama becerileri ortaya çıkarılmıştır. Buna göre öğretmen adaylarının tasarladıkları etkinliklerin “kazanımlar” ve “içerik” temalarında yüksek seviyede, “etkinlik tasarlayabilme” ve “uygunluk” temalarında ise düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar çerçevesinde fen bilgisi öğretmen adaylarının etkinlik tasarlama becerilerinin artırılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Fen Information Teacher Candidates Student Center Efficiency Design Experiences Development: A Action Research
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to develop the skills of the science-knowledge teachers candidates to design student-centered scientific activities. For this purpose, the action research scheme has been adopted and the research science teaching program has been carried out with 39 teachers candidates who have studied in the 3rd class. The research was conducted in the course of special teaching methods for 9 weeks and 36 hours. In the process of data collection, the Science Applied Test (FBUT) was used. FBUT has seven open end questions, and in these questions teachers are asked to design events related to the student-centered teaching model, methods and techniques used in science (such as arguments, context-based learning, 5E model, collaborative learning, multi-intelligence, experiment). In the analysis of the obtained data, content analysis was carried out, themes and codes were created. According to this, there are four themes: "capability to design performance", "win", "content" and "comfort". In each of these topics, a total of 12 codes were analyzed according to three codes. In the research process, the researcher first explained the teaching model, methods and techniques of the student-centered science to the teacher candidates, then applied the teacher candidates related to each subject. After the inter-class studies have been completed, FBUT has been implemented and the teaching candidates’ activities design skills have been revealed. According to this, the teaching candidates have determined that the events they design are at a high level in the "win" and "content" themes, and at a low level in the "capacity to design" and "compatibility" themes. In the framework of the findings obtained from the research, various recommendations have been presented to enhance the skills of performance design of teachers candidates in science knowledge.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.379
Atıf : 10.097
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini