User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 7
Azınlık Olma Muamması: Neoliberal Küreselleşme Çağında Kolektif Kimlik Seçimi
2023
Journal:  
Ankara Üniversitesi SBF Dergisi
Author:  
Abstract:

Etno-kültürel azınlıklar literatürüne egemen söylem, başka bir deyişle çokkültürcülük, azınlık kaygılarını öncelikli olarak kültürel kaygılar addedip “azınlık olmak” olgusunu genellikle kapitalizmden, neoliberalizmden, feminizmden, küreselleşmeden ve sağ ve sol ayrımından bağımsız bir şekilde kavramsallaştırır. Bu da azınlık cemaatlerinin toplumsal çoğunluğun kolektif hafızasında “sadece” kültürel varlıklar olarak kodlanmaları tehlikesini doğurur. Böylesi indirgemeci bir kodlama azınlık varoluşu için tehlikelidir çünkü azınlık sorununun kültürel sorunlarla eşlenmesine ve dolayısıyla azınlıkların “kültür dışı” siyasi taleplerinin toplumun geri kalanınca anlamsız, küstah ve hatta tehditkâr olarak algılanmasına yol açar. Bu makalede, bahsi geçen tehlike göz önünde bulundurularak, içinde yaşadığımız neoliberal küreselleşme çağında etno-kültürel azınlıkların kolektif kimliklerini nasıl tanımlayabilecekleri ve niye kimlik tanımlarının kültürel kodlara dayanmak zorunda olmadığı inceleniyor. Daha detaylı söylenecek olursa, etno-kültürel azınlıkların neoliberalizm karşıtı, küreselleşme karşıtı, kozmopolit, çevreci, anti-kapitalist, feminist, radikal demokrat, cumhuriyetçi veya anti-emperyalist gibi kimlikleri niye ve nasıl benimseyebilecekleri tartışmaya açılıyor. Bu tartışmanın teorik altyapısını ise Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe’un hegemonya ve sosyal antagonizma kavramları oluşturuyor

Keywords:

The Conundrum Of Being A Minority: Choosing A Collective Identity In The Era Of Neoliberal Globalism
2023
Author:  
Abstract:

This paper argues that by portraying minority concerns primarily as cultural concerns and by discussing minority existence independently of capitalism, neoliberalism, feminism, environmentalism, globalization, and the distinction between the Right and the Left, the dominant discourse on ethno-cultural minorities, namely multiculturalism, may lead to the reduction of minority communities to cultural entities in the collective consciousness of the dominant majority. Such reductionism endangers minority existence by identifying the question of minorities with the question of culture to the point that minorities voicing their noncultural political concerns increasingly appear unintelligible, presumptuous, or even destructive to wider society. Against this background, the paper discusses why and how ethno-cultural minorities may find their collective identity in different, not necessarily ethno-cultural, political formations in the age of neoliberal globalism, such as anti-neoliberal, anti-globalist, cosmopolitan, environmentalist, anti-capitalist, feminist, radical democratic, republican, and anti-imperialist. This discussion is based on Ernesto Laclau’s and Chantal Mouffe’s understanding of hegemony and social antagonism.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Ankara Üniversitesi SBF Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.060
Cite : 8.189
Ankara Üniversitesi SBF Dergisi