Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 5
Mangan süperoksit dismutaz Ala16Val gen polimorfizmlerinin koroner arter olaylarında koruyucu rollerinin araştırılması
2015
Dergi:  
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırmamızın amacı, mangan süperoksit dismutaz (MnSOD) genine ait Ala16Val polimorfizminin koroner arter hastalığı (KAH) olan kişilerdeki genotip sıklıklarını belirlemek ve genotip-kalp damar hastalığı ve genotip-biyokimyasal parametreler ve serum MnSOD aktivitesi ile etkileşimin değerlendirilmesidir. Gereç ve yöntemler: MnSOD geni Ala16Val genotipleri kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile saptandı. Serum MnSOD aktivitesi ELİSA yöntemi ile belirlendi. Bulgular: MnSOD geni Ala16Val polimorfizmi için genotip sıklıkları KAH grubunda C/C (Homozigot yabanıl tip), C/T (Heterozigot), T/T (Homozigot polimorfik tip) genotipler için sırasıyla %20.9, %41.9, %37.2 ve KAH olmayan grupta %15.5, %51.7, %32.8 olarak tespit edildi. Tüm çalışma grubundaki mitokondriyal MnSOD aktiviteleri, MnSOD geni Ala16Val genotiplerine göre karşılaştırıldığında CC genotip taşıyıcılarınınyüksek, TT genotip taşıyıcılarınındüşük MnSOD aktivitesine sahip olduğu belirlendi. Koroner arter hastalığı bulunmayan hastalarda MnSOD Ala16Val polimorfizminin yağsız vücut kütlesi (p=0.01) ve yağ kütlesi (p=0.05) üzerine anlamlı etkileri olduğu saptandı. Ala16Val polimorfizminin heterozigot genotipe sahip KAH hastalarında yağdan zengin gıdalarla beslenme alışkanlıkları diğer genotiplere kıyasla daha düşük iken, homozigot polimorfik genotipe sahip KAH hastalarının diğer genotiplere kıyasla proteinden fakir beslenme alışkanlıklarını benimsedikleri görüldü. Sonuç: Tüm çalışma grubu değerlendirildiğinde, MnSOD Ala16Val genotipleri ile beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir ilişki bulunurken yağsız vücut kütlesi üzerinde etkili bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Magnesium superoxide dismutaz Ala16Val study of the protective roles of gen polymorphisms in coronary artery events
2015
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of our research is to determine the genotype frequencies of Ala16Val polymorphism in persons with coronary arterial disease (KAH) of the manganese hyperoxide dismutaz (MnSOD) gene and to evaluate the interaction with genotype-heart and cardiovascular disease and genotype-biochemical parameters and serum MnSOD activity. Tools and methods: MnSOD gene Ala16Val genotypes were determined by quantitative polymerase chain reaction method. Serum MnSOD activity is determined by the ELISA method. Results: Genotype frequencies for MnSOD gene Ala16Val polymorphism were identified as C/C (Homozigot wild type), C/T (Heterozigot), T/T (Homozigot polymorph type) genotypes in the KAH group, respectively 20.9%, 41.9%, 37.2 and 15.5%, 51.7%, 32.8 per cent in the non-KAH group. MnSOD activities in the whole study group were found to have low MnSOD activity when compared to the MnSOD gene Ala16Val genotypes, CC genotype carriers were high, TT genotype carriers had low MnSOD activity. In patients with no coronary artery disease, MnSOD Ala16Val polymorphism has a significant effect on the fat-free body mass (p=0.01) and the fat mass (p=0.05). While the eating habits with fat-rich foods in HA patients with the heterosygot genotype of Ala16Val polymorphism were lower compared to other genotypes, the HA patients with the homosygot polymorphic genotype were found to adopt protein-free eating habits compared to other genotypes. Result: When all the study group was evaluated, MnSOD Ala16Val had no significant relationship between genotypes and eating habits, while it had no effect on the fat-free body mass.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 319
Atıf : 334
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Tıp Dergisi