Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 42
 İndirme 27
İslam Coğrafyacılarının Bizans Dönemi İstanbul’u ve Ayasofya’sına Dair İzlenimleri
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kurulduğu günden günümüze kadar Dünya’nın en güzel ve etkili şehri olan İstanbul, her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Roma İmparatorluğu’nun başkenti olduğu günden bugüne kadar hep güzelliğiyle anılmıştır. Gerek konumu, iklimi, doğal limanları ve pek çok özelliği ile tarih boyunca pek çok seyyah ve coğrafyacı eserinde İstanbul’la ilgili bilgilere yer vermiştir. Üç imparatorluğa başkentlik etmiş olan İstanbul, Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının en zengin şehri olmasını da sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı İslam coğrafyacılarının Bizans dönemi İstanbul’una dair izlenimlerini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek amacıyla 10 ile 14. yüzyıllar arasında yazılmış olan Arapça eserler incelenmiştir. İslam coğrafyacı ve seyyahların eserlerinde surlar ve Ayasofya ayrıca önemli yer tutmaktadır. Araştırmanın sonucunda İstanbul surları, kapıları, hipodrom, Ayasofya Kilisesi ve çevresine dair verilere ulaşılmıştır. İstanbul surları oldukça karmaşıktır ve her dönem bakımdan geçirilmiştir. İstanbul denince akla gelen bir diğer Bizans dönemi eseri de Ayasofya Kilisesi’dir. I. Konstantin’in Hıristiyanlığı kabulünden sonra İstanbul’un sadece siyasi bir merkez olarak değil, aynı zamanda dini bir merkez olmuştur. Dünya’nın ilk katedrali olarak kabul edilen Ayasofya tarih boyunca çeşitli olaylara şahitlik etmiştir. Bizans döneminde Ayasofya’nın sadece dini bir merkez olmayıp, siyasi ve toplumsal bir merkez olduğu anlaşılmıştır. Bununla beraber Ayasofya ve Hipodromda kutlanan bayramlar, kutlama hazırlıkları, keşiş imparator ve manastırlarla ilgili çarpıcı sonuçlar bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

İslam Cografyacilarinin Bi̇zans Donemi̇ İstanbul’u ve Ayasofya’sina Dai̇r İzleni̇mleri̇
2019
Yazar:  
Özet:

Istanbul, the most beautiful and influential city in the world, has always attracted people’s interest. Since the capital of the Roman Empire, it has always been remembered with its beauty. The need location, climate, natural ports and many features have included information about Istanbul in many travel and geographical works throughout the history. Istanbul, which has been the capital of three empires, has also made it the richest city of the Eastern Rome, Byzantine and Ottoman Empires. The aim of this study is to show the impressions of Islamic geographers about the Byzantine period of Istanbul. The Arabic works, written between the 10th and 14th centuries, were studied in order to this goal. In the works of Islamic geographers and travelers, the walls and Ayasofya also hold an important place. The research resulted in data on the walls of Istanbul, the doors, the hypodrome, the Ayasofya church and its surroundings. The walls of Istanbul are quite complex and are passed through every time. Another important thing to think about in Istanbul is the Byzantine Church. After Constantine's acceptance of Christianity, Istanbul has become not only a political center, but also a religious center. Ayasofya, considered the first cathedral in the world, has witnessed various events throughout history. In the Byzantine era, it was understood that Ayasofya was not just a religious center, but a political and social center. However, the holidays celebrated in Ayasophia and Hypodrom have stunning results in the celebration preparations, monastery emperors and monasteries.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 956
Atıf : 2.042
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini