Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
 İndirme 1
in Vitro Fertilizasyon Tedavisi Sırasında Kadınların Fiziksel Aktivite Durumları ve Etkileyen Faktörler
2018
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: İn Vitro Fertilizasyon (IVF) tedavi sürecinde yapılan ılımlı fiziksel aktivitenin gebelik ve canlı doğum oranlarını arttırdığı bildirilmektedir. Amaç: IVF tedavisi sırasında kadınların fiziksel aktivite durumları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı ve kesitsel tipte olup, İzmir Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi tüp bebek polikliniklerine gelen, 110 kadınla yapılmıştır. Araştırmanın verileri “tanıtıcı bilgi formu” ve “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi” ile toplanmıştır. Veriler sayı, yüzde, ortalama ve ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Kadınların fiziksel aktivite düzeyleri tedavi öncesinde, indüksiyon ve embriyo transferi (ET) sürecinde (1-14. Gün) ve ET- gebelik testi (GT) (15-28 gün) sürecinde olmak üzere toplam üç kez değerlendirmiştir. Bulgular: IVF tedavisinin indüksiyon-ET sürecinde kadınların %53.6’sında düşük, %43.6’sında ılımlı, %2.7’sinde yüksek düzeyde fiziksel aktivitede bulunduğu durumu saptanmıştır. ET-GT sürecinde kadınların %91.8’inde düşük, %8.2’sinde ılımlı düzeyde fiziksel aktivite durumu görülmüştür. Tedavinin ilk aşamasında çalışan kadın olmak ve iş yerinde aktif olmak fiziksel aktiviteyi artıran bir faktör olarak belirlenmiştir. Ailede kendisinden çok eşlerinin baskın olduğunu belirten kadınların ise özellikle tedavinin ilk aşamasında fiziksel aktivitelerini azalttığı saptanmıştır. Sonuç: Kadınların tedavi sürecinde fiziksel aktivitelerini giderek azalttıkları saptanmıştır. Bu azalma en çok ET-GT sürecinde olmaktadır. Hemşireler çiftlere fiziksel aktivitenin tedavi sürecine etkileri konusunda yetişkin eğitim ilkelerine uygun eğitimler planlamalı, tedavi sırasında çiftler ılımlı fiziksel aktivite konusunda desteklemelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 402
Atıf : 3.625
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini