Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 9
ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ ALGI VE BEKLENTİLERİNİN İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Ana aktör olarak öğretmenler, okulların ve dolayısıyla eğitim sisteminin hedeflere ulaşmalarının sağlayıcısıdırlar. Belirlenen hedeflere ulaşılmasında öğretmenlerin sahip oldukları mesleki yeterlikler oldukça önemlidir. Diğer yandan öğretmen liderliğine ilişkin sergilenecek davranışların, ulaşılması hedeflenen okul başarısına ne ölçüde katkı sağladığı ortaya konabilmiş değildir. Öğretmen liderliğine ilişkin algı ve beklentilerin ve bu durumlara olumlu ya da olumsuz etki eden unsurların belirlenebilmesi bu bağlamda oldukça önemlidir. Ortaokul öğretmenlerinin öğretmen liderliği algı ve beklentilerinin incelendiği bu araştırmanın evreni 2022 2023 eğitim öğretim yılı itibariyle Samsun ili Çarşamba ilçesinde bulunan ortaokullarda görevli 731 öğretmen, örneklem ise %95 güven düzeyi ile 0,5 güven aralığı dikkate alınarak hesaplanan ve kolay erişilebilir örnekleme ile belirlenen 252 öğretmendir. Araştırma verilerinin toplanması için “Öğretmen Liderliği Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçek ile elde edilen veriler ANOVA ve t-testi ile analiz edilmiştir. Gerçekleştirilen analizler neticesinde ulaşılan sonuçlardan bazıları şu şeklidedir: Öğretmenlerin “Mesleki Gelişim” boyutunda öğretmen liderliğine ilişkin algı ve beklentileri “Kurumsal Gelişme”, ve “Meslektaşlarla İş birliği” boyutlarına oranla daha yüksektir. Ortaokul öğretmenlerinin, “Kurumsal Gelişme” alt boyutunda, öğretmen liderliğine ilişkin algı ve beklentilerinin, öğretmenlerin mezun oldukları okul türüne bağlı olarak Fen Edebiyat Fakültesi ve diğer fakültelerden mezun olan öğretmenlere karşı Eğitim Fakültesi mezunu olan öğretmenler lehinde farklılaşmaktadır. “Mesleki Gelişim” alt boyutunda öğretmen liderliğine ilişkin algı ve beklentiler öğretmenlerin mezuniyetlerine bağlı olarak farklılaşmazken, “Kurumsal Gelişme” ve “Meslektaşlarla İş birliği” alt boyutlarında lisans mezunu olan öğretmenler lehinde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

High School Teachers' Leadership Analysis and Expectations
2022
Yazar:  
Özet:

As the main actor, teachers are the providers of schools and therefore the educational system to their objectives. The professional skills that teachers have are very important in achieving the objectives set. On the other hand, the behavior to be shown regarding the teacher’s leadership has not been able to reveal how much it contributes to the school success aimed at achieving. It is very important in this context that the perceptions and expectations regarding the teacher’s leadership and the elements that have a positive or negative impact on these situations can be determined. The universe of this study where the teacher’s leadership perception and expectations are studied is 731 teachers in the secondary schools located in the district of Samsun or Wednesday from 2022 to 2023 educational year, and the sample is calculated and determined by easy-to-access sample 252 teachers with 95% confidence level and 0.5 confidence range. The "Teacher Leadership Scale" was used to collect research data. The data obtained by scale was analyzed by ANOVA and t-test. Some of the results achieved as a result of the conducted analyses are as follows: Teachers' perception and expectations of teacher leadership in the "Professional Development" dimension are higher than the "Corporate Development" and the "Cooperation with colleagues" dimension. The perceptions and expectations of high school teachers, in the lower dimension of "Corporate Development", about teachers' leadership differ in favor of teachers who have graduated from the Faculty of Science and Literature and other faculty, depending on the type of school in which teachers graduate. The perceptions and expectations of teacher leadership in the "Professional Development" sub-dimensions have not varied depending on the graduation of teachers, while the conclusion has been achieved that the sub-dimensions of "Corporate Development" and "Cooperation with colleagues" have varied in favour of teachers who have graduated from the bachelor's degree.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.315
Route Education and Social Science Journal