Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 7
İthalat ve Ekonomik Büyüme İlişkisinin Asimetrik Olarak İncelenmesi
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

İthalata dayalı büyüme modeli, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin iktisadi kalkınma süreçlerine olumlu etkiler sağlayabilmektedir. Bu kapsamda söz konusu araştırmada, ithalata dayalı büyüme modelinin Türkiye ekonomisi üzerindeki yansımalarının çözümlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 1988–2021 yılları arası dönemde asimetrik bileşenler ışığında analiz edilmiştir ve verilerin analizinde Doğrusal Olmayan Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif (NARDL) yöntemi ile Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testi kullanılmıştır. NARDL eşbütünleşme ve parametre katsayı test sonuçlarına göre, uzun dönemde asimetrik olarak ithalat ile ekonomik büyümenin eşbütünleşik olduğu, ithalatın hem pozitif hem de negatif bileşeninin ekonomik büyüme üzerinde arttırıcı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Hatemi-J (2012) nedensellik testi sonuçlarına göre ekonomik büyümenin negatif bileşeninden ithalatın negatif bileşenine, ithalatın pozitif bileşeninden ekonomik büyümenin pozitif bileşenine, ithalatın negatif bileşeninden ekonomik büyümenin negatif bileşenine, ithalatın negatif bileşeninden ekonomik büyümenin pozitif bileşenine nedenselliğin olduğu tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında Türkiye ekonomisinde ithalata dayalı büyüme modelinin geçerli olduğu tespit edilmiştir. Fakat söz konusu modelin uzun vadede sürdürülebilir bir politika olmadığı, bu kapsamda önümüzdeki süreçte iktisadi büyüme olgusunun sağlıklı bir konjonktürde sürdürülmesi adına yerli girdi ve ara malı tedariki düzeyinin artırılmasına yönelik politikalara öncelik verilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Import and Economic Growth Is Asymmetrical.
2023
Yazar:  
Özet:

The import-based growth model can have a positive impact on the economic development processes of developing countries such as Turkey. In this context, the research aimed at addressing the reflections of the import-based growth model on the Turkish economy. The study was analyzed in the light of asymmetric components in the period 1988-2021 and the analysis of the data used the asymmetric causality test Hatemi-J (2012) with the method of non-real delayed distributed autoregressive (NARDL). According to the NARDL integration and parameter ratio test results, it has been found that in the long term, asymmetrically, economic growth and imports are combined, and that both the positive and negative components of imports have an increasing impact on economic growth. According to the Hatemi-J (2012) causality test, the negative component of economic growth to the negative component of imports, the positive component of imports to the positive component of economic growth, the negative component of imports to the negative component of economic growth, the negative component of imports to the positive component of economic growth. Research has found that the import-based growth model in the Turkish economy is valid. However, the model concerned is not a long-term sustainable policy, and in this context, the economic growth phenomenon in the next process must beined in a healthy context and priority should be given to policies aimed at increasing the level of intermediate goods supply.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini