Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 12
I. Dünya Savaşı’nda İstihlak-ı Milli Kadınlar Cemiyeti’nin Faaliyetleri
2019
Dergi:  
Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde kadın hareketi II. Meşrutiyet’in ilanının yarattığı özgürlük ortamında başlamıştır. Balkan Savaşları ile sosyal ve iktisadi yaşamda daha etkin bir şekilde yer alan kadınlar, cemiyetler etrafında örgütlenerek ülke sorunlarına çözüm aramışlardır. Bu cemiyetlerin önemli bir örneği olan İstihlak-ı Milli Kadınlar Cemiyeti, Melek Hanım tarafından 1913 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Terzihane açarak Osmanlı kadınlarına dikiş öğretmeyi, yerli üretim yapmayı ve yerli malı kullanımını özendirmeyi amaçlamıştır. “Milli iktisat” anlayışına uygun olarak yürüttüğü faaliyetlerle II. Meşrutiyet döneminin dikkat çeken kadın örgütlerinden birisi olmuştur. İstihlak-ı Milli Kadınlar Cemiyeti, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’na girişinden sonra gönüllü olarak ordu için yardım çalışmalarına yönelmiştir. İstanbul’da zor durumda kalan asker ailelerine nakdi yardım yapmış, cemiyet terzihanesinde askerin ihtiyaç duyduğu çorap, eldiven, çamaşır, gibi giyecekler hazırlamıştır. Ayrıca Çanakkale Savaşları’nda yaralanan askerlerin tedavisi için İstanbul Divanyolu’nda bir de hastane açmıştır. Çoğunluğu İstanbul’un önde gelen asker ve bürokrat ailelerine mensup eğitimli kadınlar olan cemiyet üyeleri, hem hastanenin ihtiyaçlarının karşılanması için para yardımında bulunmuş hem de nöbetleşe hastabakıcılık yapmışlardır. İhtiyaçları cemiyet tarafından karşılanan hastaneye müsamere, konser, piyango gibi etkinlikler organize edilerek gelir sağlanmıştır. Cemiyet yararına sinema işletilmiş ve halkın bilinçlenmesi için konferanslar düzenlenmiştir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti’nde üretmeyi ve yerli malı kullanımını özendirmeyi amaç edinmiş İstihlak-ı Milli Kadınlar Cemiyeti’nin savaş yıllarındaki faaliyetleri incelenmiştir. Cemiyetin, I. Dünya Savaşı’nda cephe gerisinde etkin bir şekilde çalışan kadın örgütleri içindeki yeri ve önemi tespit edilmiştir. I. Dünya Savaşı ile Osmanlı Devleti’nde kadının statüsünde başlayan değişimde İstihsal-i Milli Kadınlar Cemiyeti’nin rolü değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Activities Of The National Women’s Society In World War I
2019
Yazar:  
Özet:

Women’s Movement in the Ottoman State. It began in the environment of freedom which the declaration of legitimacy created. Women who participated more effectively in the social and economic life of the Balkans and the Balkan Wars, organized around communities and sought solutions to the country’s problems. An important example of these communities is the National Women’s Association, founded in Istanbul in 1913 by the Angel Lady. Opening the Terzihane, he aimed at teaching the Ottoman women to make cutting, making domestic production and encouraging the use of domestic goods. In accordance with the concept of “National Economy”. It was one of the women’s organizations that attracted attention during the lawful period. The National Women’s Society, the Ottoman State. After entering the World War, he volunteered to help the army. In Istanbul, the soldiers who remained in a difficult situation provided cash aid to their families, and in the community, they prepared clothes like socks, gloves, clothes, and clothes that the soldiers needed. He also opened a hospital in Istanbul Divanyolu for the treatment of the wounded soldiers in the Çanakkale Wars. Most of the members of the community, who are educated women belonging to the leading soldiers and bureaucratic families of Istanbul, have both received money aid to meet the needs of the hospital and have been hospitalized. The needs of the community are provided to the hospital by organizing events such as concerts, balls, and events. The cinema was organized for the benefit of the community and conferences were organized for the awareness of the public. In this study, the activities of the National Women’s Society, which aimed at producing and encouraging the use of domestic goods in the Ottoman State, were studied during the war years. The place and importance of the community has been identified within the women’s organizations that worked effectively behind the front during World War I. In the first World War and the Ottoman State, the role of the National Women’s Society in the change in the status of the woman was assessed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 173
Atıf : 405
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini