Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 5
Geodesign Yöntemi Kullanılarak Sürdürülebilir Kentsel Büyüme Analizi: Eyyübiye İlçe Merkezinden (Şanlıurfa) Bir Örnek Çalışma
2021
Dergi:  
Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

1960’lı yıllardan itibaren artan kırdan kente göç, diğer yandan Suriye’de 2011 yılında iç savaşın patlak vermesiyle kaçan insanların ülkelerini terk edip Türkiye’ye sığınmalarıyla, mevcut yerleşim yerleri kaldırabileceğinden çok daha fazla insana ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Bu durum, Eyyübiye ilçe merkezinin mevcut nüfusuna yakın bir nüfusu barındırmak zorunda kalmasına neden olmuştur. Bu hızlı nüfus artışı beraberinde insanları, sosyoekonomik faaliyetleri sürdürmek için yeni mekân arayışlarına ve bu mekânları şekillendirerek yeni yapılar inşa etmeye yöneltmiştir. Bu yerleşim birimleri, özellikle az gelirli mahallelerde yaşayanlar tarafından gecekondu yapılarını meydana getirerek çarpık kentleşmeye neden olmuştur. Bu çalışma, Eyyübiye ilçe merkezi için kentsel gelişime/değişime ilişkin öneriler sunmak üzere hazırlanmıştır. CBS yazılımlarından birisi olan Arcgis’in kullanıldığı bu çalışmada, yer tasarımında kullanılan Geodesign yöntemi ile şehrin doğal ortamla ilişkisi göz önüne alınarak, şehrin gelişimi, nüfus artış oranları ile ihtiyaç duyulabilecek yeni kentsel gelişim alanları belirlemeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, 39 şehirsel mahallenin oluşturduğu Eyyübiye merkez ilçesindeki 39,307 hanenin bulunduğu 24 mahallede kentsel gelişim/değişime ihtiyacı olduğu saptanmıştır. Km²’ye 20,038 kişinin düştüğü bu yerleşim alanı için, “öncelikli düzenlemesi gereken” 7.89 km² yerleşim alanı ve “öncelikli yerleşime açılması gereken” 22.61 km² alan ile birlikte 30.35 km² ile karşılanabilir olduğu hesaplanmıştır. Bu alanların yerleşime açılması durumunda nüfus yoğunluğunun da düşeceğinin altı çizilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Sustainable Urban Growth Analysis using Geodesign Method: An Example Study from Eyyübiye Primary Center (Shanlıurfa)
2021
Yazar:  
Özet:

Since the 1960s, increasing land-to-city migration has begun to host much more people than the existing settlements can be lifted, with the people who fled in Syria in 2011 with the outbreak of the Civil War leaving their countries and refugeing to Turkey. This has led to the fact that Eyyübiye district center has been forced to accommodate a population close to the current population. This rapid population growth has led people to search for new places to continue socio-economic activities and to build new structures by shaping these places. These settlements, especially those living in low-income neighborhoods, have caused the urbanization to be broken by creating gecondu structures. This work is prepared to present recommendations on urban development/changing for the Eyyübiye district center. In this study, which was used by Arcgis, one of the CBS software, the geodesign method used in land design and the relationship of the city with the natural environment, the development of the city, the growth rate of the population and the new urban development areas that could be needed were tried to be identified. In this study, 39 urban districts found that 39,307 households in the Eyyübiye central district in 24 districts needed urban development/changing. For this settlement area where 20,038 people fell to Km2, the "priority settlement" area is 7.89 km2 and the "priority settlement" area is 22.61 km2 with 30. It is estimated that it can be met by 35 km2. In the event of the opening of these areas, the population intensity will also decrease.

Anahtar Kelimeler:

Planning Of Eyyubiye District Center (sanliurfa) Using The Geodesign Method
2021
Yazar:  
Özet:

Since the 1960s, increased rural-to-urban migration has led to overpopulated cities. Especially with the outbreak of the civil war in Syria in 2011, people were forced to seek refuge in Turkey. This situation is the factor underlying the current population in Eyyübiye district center. Moreover, the rapid population growth resulted in the search for new places in which to continue socioeconomic activities. These settlements created informal structures that caused distorted urbanization especially in low-income neighborhoods. This study provides proposals for urban development/change for Eyyübiye district center. Using ArcGIS, a GIS software, the study intends to determine new areas for urban development given the city’s development, population growth rate, and relationship with the natural environment. The study employed the geodesign method for ground design. The results indicated that 24 neighborhoods with 39,307 households in Eyyübiye central district, which consists of 39 urban neighborhoods requiring urban development/change. This residential area was composed of 20,038 people per km2. The calculation suggested that the area 30.50 km2 was affordable, 7.89 km2 of the settlement marked for regulation and 22.61 km2 for priority settlement.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.111
Atıf : 11.729
2023 Impact/Etki : 0.439
Coğrafya Dergisi