Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Görsel İletişim Tasarımı Kapsamında Reuters ve Anadolu Ajansı’nın Mobil Uygulamalarının Karşılaştırmalı Tasarımsal Analizi
2023
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Sanayi 4.0 olarak isimlendirilen dijitalleşme sürecinde medyanın hızlı dönüşümünde teknoloji referanslı görsel iletişim sistemlerinin payı büyüktür. Özellikle medya içerisinde habercilik alanının hızlı bir değişim geçirerek konumunu güçlendirdiği görülmektedir. Bu değişim ve dönüşümden haber ajansları da payını alarak dijital medya içerisinde yeniden konumlanmaktadırlar. Bununla birlikte dijital medyada habercilik alanının tasarım disiplini ile çok yakın bir ilişki içerisine girdiği de görülmektedir. Bu çerçevede tasarım ile haber sanal ortamlar üzerinden çok yönlü bir etkileşime girerek, görsel iletişime dayalı yeni bir habercilik türünün oluştuğundan söz edilmektedir. Çünkü günümüzde dijital medya aynı zamanda dijital görsel göstergeler dünyası olarak tanımlanmaktadır. Haberciliğin posta güvercinleri ile başlayan serüveni günümüzde dijital iletişim teknolojileri ile sınırları kestirilemeyen bir etki alanına kavuşarak hızlı, etkileşimli ve geri bildirim alınabilen bir alana dönüşmüştür. Bu çalışmada günümüzdeki haber ajanslarının dijital medyadaki mobil uygulamaları içerik analiz yöntemi ile tasarım disiplininin alt dinamikleri referans alınarak incelenmiştir. Örneklemde Reuters ve Anadolu Haber Ajansı’nın mobil uygulamaları görsel iletişim tasarımı alanının normları referans alınarak tasarımsal olarak karşılaştırılmıştır. Kategoriler üzerinden platformların arayüz tasarımları analiz edilerek, dijital habercilik ile görsel iletişim tasarımı ilişkisinin uygulamalar üzerinden nasıl kurgulandığı irdelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede çalışmada Dijital Habercilik-Görsel İletişim Tasarımı ilişkisi içerisinde ajansların mobil uygulamalarının haber gösterimi ve içerik kurgulamasında farklı yaklaşımlar sergilediği görülmüştür. Ayrıca Reuters haber ajansının özel bir medya kuruluşu, Anadolu Haber Ajansı’nın ise devlete bağlı bir ajans olması hasebiyle, iki ajans arasında hem haber içeriklerinin gösterimi hem de arayüz tasarım mimarisinde farklılıklar tespit edilmiştir. Bu durum tasarım sürecinin medya kuruluşunun yayın politikasına ve sektördeki konumuna göre şekillendiğini göstermektedir. Çalışmada konu nitel ve nicel veriler kullanılarak ele alınmış, özellikle mobil uygulamaların arayüz tasarımları görsel iletişim tasarımı çerçevesinde karşılaştırılarak bulgular elde edilmiştir. Bu çerçevede çalışmanın dijital habercilik alanı, dijital görsel iletişim tasarımı ve ilgili literatüre katkı sunması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Within The Scope Of Visual Communication Design Reuters and Anadolu Agency Comparative Design Analysis Of Mobile Apps
2023
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

In the digitalization process called Industry 4.0, technology-referenced visual communication systems have a great share in the rapid transformation of the media. It is seen that the field of journalism, especially in the media, has undergone a rapid change and strengthened its position. News agencies are also repositioned in digital media by taking their share from this change and transformation. However, it is seen that the field of journalism in digital media has a very close relationship with the design discipline. In this framework, it is mentioned that a new type of journalism based on visual communication has emerged by interacting with design and news over virtual environments. Because today, digital media is also defined as the world of digital visual indicators. The adventure of journalism, which started with homing pigeons, has become an area of influence that cannot be predicted with digital communication technologies and has turned into an area where fast, interactive and feedback can be obtained. In this study; The mobile applications of today's news agencies in the digital media were examined with the content analysis method and the sub-dynamics of the design discipline as a reference. In the sample, mobile applications of Reuters and Anadolu News Agency were compared in terms of design with reference to the norms of the visual communication design field. By analyzing the interface designs of the platforms over the categories, it has been tried to examine how the relationship between digital journalism and visual communication design is constructed through applications. In this context, in the study; In the relationship between Digital Journalism and Visual Communication Design, it has been observed that the mobile applications of the agencies exhibit different approaches in news display and content editing. In addition, due to the fact that Reuters news agency is a private media organization and Anadolu News Agency is a state-affiliated agency, differences have been identified between the two agencies in both the display of news content and interface design architecture. This situation; shows that the design process is shaped according to the broadcasting policy of the media organization and its position in the sector. In the study, the subject was handled using qualitative and quantitative data, and especially the interface designs of mobile applications were compared within the framework of visual communication design, and findings were obtained. In this context, it is expected that the study will contribute to the field of digital journalism, digital visual communication design and related literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Erciyes Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 867
Atıf : 6.509
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini