Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 46
 İndirme 6
Destinasyon Markası Oluşumunda Gastronomik Kimlik ve İmaj: Konya Örneği
2020
Dergi:  
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mevcut pazarın dinamikleri, turistlerin istek ve arzularının değişimi, destinasyonların sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü sağlayabilmeleri gibi nedenler destinasyonların taklit edilemez marka unsurlarının belirlenmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Belirli yiyecek ve içeceklerle belirli bölgelerin eşleştirilmesi bölgeye özgü bir gastronomik kimlik ve imajın yaratılmasına olanak sağlamaktadır. Gastronomik kimlik ve imaj, her bir destinasyonda farklılık göstermekte ve bu farklılıklar o destinasyonun taklit edilmesi zor, özgün ve simgesel bir unsuru olarak yer edinmektedir. Bu araştırmanın temel amacı destinasyon marka oluşumunda gastronomik kimlik ve imaj unsurlarının belirlenmesidir. Araştırmada, duygusal gastronomik imaj, bilişsel/algısal gastronomik imaj, genel gastronomik imaj arasındaki ilişki ve genel gastronomik imajın genel destinasyon imajını etkileme düzeyi belirlenmesi amacıyla gastronomik imaj modeli oluşturulmuştur. Bu kapsamda araştırmada nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak gastronomik imaj ölçeği anketi ve yapılandırılmış soru formları kullanılmıştır. Bu araştırmanın evrenini Konya ilini 3 Aralık 2017- 15 Ağustos 2018 tarihleri arasında ziyaret eden turistler oluşturmaktadır. Örneklem grubunun seçiminde kolayda örneklem yöntemi kullanılmış ve 404 turiste ulaşılmıştır. Toplanan veriler yapısal eşitlik modeli testleri, Anova ve t testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; genel gastronomik imajın destinasyon imajını yüksek düzeyde etkilediği, duygusal imajın bilişsel/algısal imajı ve genel gastronomik imajı yüksek düzeyde etkilediği, bilişsel/algısal gastronomik imajın da genel gastronomik imajı orta düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada, Konya’nın gastronomik marka algısına verilen cevaplarda en yüksek yüzdelerin etliekmek ve bamya çorbasında olduğu tespit edilmiştir. * Bu çalışma, Burcu Ayşenur AKBULUT’un 2019 yılında Prof. Dr. İrfan YAZICIOĞLU’nun danışmanlığında gerçekleştirdiği “Destinasyon Markası Oluşumunda Gastronomik Kimlik ve İmaj: Konya Örneği” başlıklı doktora tezinden türetilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Gastronomic identity and image in the creation of the destination brand: Conya example
2020
Yazar:  
Özet:

The dynamics of the current market, the change in tourists’ desires and desires, the reasons that the destinations can provide a sustainable competitive superiority have led to the obligation of the destinations to identify unimplicable brand elements. The combination of certain areas with certain foods and beverages enables the creation of a gastronomic identity and image that is unique to the area. Gastronomic identity and image differ in each destination, and these differences are found as a difficult, original and symbolic element to imitate that destination. The main purpose of this research is to identify the gastronomic identity and image elements in the formation of the destination brand. In the study, a gastronomic image model was created in order to determine the level of affecting the emotional gastronomic image, cognitive/algus gastronomic image, the relationship between the general gastronomic image and the general gastronomic image on the general destination image. In this study, data collection methods have been used. Gastronomic image scale survey and structured question forms have been used as data collection tools. The universe of this research is made by tourists visiting the Konya province between 3 December 2017 and 15 August 2018. The sampling method was easily used in the selection of the sampling group and reached 404 tourists. The data collected was analyzed using structural equality model tests, Anova and t tests. The analysis found that the general gastronomic image affects the destination image at a high level, the emotional image affects the cognitive/algus image and the general gastronomic image at a high level, and the cognitive/algus gastronomic image affects the general gastronomic image at a medium level. In addition, the study found that the highest percentages in the responses given to Konya's gastronomic brand perception were in the baking and baking soup. * This study is derived from the doctoral thesis entitled "Gastronomic Identity and Imaging in Destination Brand Creation: Conya Example" which Burcu Ayşenur AKBULUT conducted in 2019 under the advice of Prof. Dr. Irfan YAZICIOĞLU.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk Turizm Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 627
Atıf : 2.274
2023 Impact/Etki : 0.435
Türk Turizm Araştırmaları Dergisi