Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 4
 İndirme 3
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BAŞARILARINI DEĞERLENDİRME PROGRAMI’NA (PISA) GÖRE TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK BAŞARILARI İLE İLİŞKİLİ DEĞİŞKENLERİN İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Başarılarını Değerlendirme Programı (PISA) 2012 uygulamasına katılan yaklaşık beş bin öğrencinin, matematik başarısını etkileyen değişkenleri belirlemektir. Çalışmada PISA 2012 verileri kullanılmıştır. Veriler OECD’nin PISA ile ilgili resmi web sayfası olan http://www.oecd.org/pisa/data/ adresinden alınmıştır. İlişkisel türdeki bu araştırmada, matematik başarısına etkisi araştırılan değişkenler anne-baba eğitim düzeyi, cinsiyet, evde konuşulan dil, ESCS (ekonomik, sosyal ve kültürel statü) indeksi, öğrencilerin matematiğe dair kaygı ve tutumlarıdır. Bu değişkenlerin matematik başarısıyla ilişkisini belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, baba eğitim düzeyi (p>,05) dışındaki diğer bağımsız değişkenler tek başlarına bağımlı değişkeni anlamlı şekilde yordamaktadırlar (F(7:1487) =54,758, p<,05). Araştırmaya konu olan tüm değişkenlerin matematik başarısını ne kadar etkilediğini araştırılmış, analiz sonucunda matematik başarısı üzerinde en önemli değişkenin ESCS indeksi (β=,306) olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Standartlaştırılmış beta (B) değerleri incelendiğinde, yordayıcı değişkenlerin matematik puanları üzerindeki göreli önem sırası şu şekildedir ESCS indeksi (β=,306), matematik kaygısı (β=-,210), cinsiyet (β=,089), anne eğitim düzeyi (β=,064), evde konuşulan dil (β=-,063), matematik tutumu (β=-,054). Regresyon katsayılarının anlamlılık düzeyleri incelendiğinde, bu değişkenlerin tümü istatistiksel olarak anlamlı yordayıcı değişkenlerdir. Bu bulgulardan, Türkiye’de matematik başarısında sosyo-ekonomik ve kültürel değişkenlerin önemli belirleyiciler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulguların eğitimde karar vericilere, uygulayıcılara, araştırmacılara ışık tutması hedeflenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

According to the International Student Achievement Assessment Program (PISA), Students in Turkey's Mathematical Achievement Relationship Change Assessment
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to identify the variables affecting mathematical success of approximately five thousand students participating in the PISA (International Student Success Assessment Program) 2012 in Turkey. The PISA 2012 data was used. The data is collected from the OECD’s official PISA website http://www.oecd.org/pisa/data/ In this relational type of study, the influence on mathematical success is the variables studied; parent-parent education level, gender, language spoken at home, ESCS (economic, social and cultural status) index, students' concerns and attitudes to mathematics. Multiple Regression Analysis has been used to determine the relationship of these variables with mathematical success. According to the findings of the study, other independent variables except the father’s educational level (p>,05) significantly process the individual-dependent variable (F(7:1487) =54,758, p<,05). The study found how many variables affect mathematical success, and the analysis found that the most important variable on mathematical success was the ESCS index (β=306). When the standardized beta (B) values are studied, the relative importance order on the mathematical scores of the input variables is as follows: ESCS index (β=,306), mathematical anxiety (β=-,210), gender (β=,089), mother education level (β=,064), language spoken at home (β=-,063), mathematical attitude (β=-,054). When the significance levels of the regression ratio are studied, all of these variables are statistically meaningful subjective variables. These findings have come to the conclusion that socio-economic and cultural variables are important determinants in the success of mathematics in Turkey. The findings obtained are aimed at bringing light to decision makers, practitioners, researchers in education.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 902
Atıf : 7.124
2023 Impact/Etki : 0.418
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi