Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 48
 İndirme 10
E7 Ülkelerinin Makroekonomik Performanslarının Entropi ve Aras Yöntemleriyle Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir ekonominin gelişmişlik seviyesi, farklı makroekonomik göstergeleri için yapılan performans analiziyle değerlendirilebilir. Bu kapsamda yapılan çalışmanın amacı, E7 ülkeleri olarak adlandırılan, büyüme hızlarıyla dikkat çeken gelişmekte olan yedi ülkenin 2010-2019 yılları arasındaki makroekonomik performanslarını karşılaştırmaktır. Çalışmada ekonomik büyüme, yatırım oranı, ihracat, ithalat, cari işlemler dengesinin GSYİH’ye oranı, işsizlik oranı ve enflasyon oranı performans değerlendirme kriteri olarak belirlenmiştir. Çalışma kapsamında E7 ülkelerinin makroekonomik performanslarının değerlendirilmesinde ENTROPİ ve ARAS yöntemlerinden oluşan hibrid bir model önerilmiştir. ENTROPİ yönteminden elde edilen ağırlık katsayılarına göre, makroekonomik performans üzerinde en etkili kriter cari işlemler açığı olmuştur. ARAS yöntemi sonuçlarına göre ise en iyi ekonomik performansa sahip ülke Çin, en düşük ekonomik performansa sahip ülke ise Brezilya olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Macroeconomic Performances Of E7 Countries With The Entropy and Aras Methods
2021
Yazar:  
Özet:

The development level of an economy can be evaluated by performance analysis for different macroeconomic indicators. The aim of this study is to compare the macroeconomic performances of the seven developing countries, called E7 countries, which draw attention with their growth rates, between 2010 and 2019. Economic growth, investment rate, export, import, the ratio of current account balance to GDP, unemployment rate and inflation rate were determined as performance evaluation criteria in the study. In the scope of the study, a hybrid model consisting of ENTROPY and ARAS methods is proposed for the evaluation of the macroeconomic performance of E7 countries. According to the weight coefficients obtained from the ENTROPY method, the most effective criterion on macroeconomic performance was the current account deficit. According to the results of the ARAS method, the country with the best economic performance was China, and the country with the lowest economic performance was Brazil.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.639
Atıf : 9.287
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini