Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 28
 İndirme 10
12 EYLÜL 1980 DARBESİ’NİN YEREL BASINA YANSIMALARI –GİRESUN ÖRNEĞİNDE BİR ARAŞTIRMA-
2022
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

12 Eylül 1980 askeri darbesi, Türk demokrasisi açısından Cumhuriyet tarihinin yakın döneminde yaşanmış en dramatik olaylar silsilesinin sonucu olarak meydana gelmiş bir hadisedir. Nitekim ülke genelinde artan anarşi, ekonomik problemler, siyasi çıkmazlar ve aşılamayan onlarca sorunun bir bütünü şeklinde değerlendirebileceğimiz söz konusu darbe, medyada dâhil olmak üzere geniş bir kesim tarafından memnuniyetle karşılanmış olsa da Türk demokrasisi ve siyasi yaşamı bu harekâtla beraber ordunun kıskacına alınmıştır. Özellikle Türk medyasının ulusalda ve yerelde darbeye sessiz kalması, hatta memnuniyetle karşılaması hafızalarda yer edinen diğer bir husus olmuştur. 12 Eylül ihtilalinin ardından yapılan akademik çalışmalarda döneme ışık tutan “ulusal basın” arşiv niteliği açısından başvurulan en önemli kaynaklar arasında yer almıştır. Ancak yerelde ülke içi bu askeri harekâtın nasıl karşılandığı, topluma ne şekilde aktarıldığı hususunda çok fazla çalışma içine girilmemiştir. Bu bağlamda çalışmamızın yerel basın özelinde teşekkül edecek olması, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin yeniden ve daha farklı bir çerçevede değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Çalışmamızda, 12 Eylül döneminde sıkıyönetim komutanlarının en uğrak noktalarından biri olan Giresun ilinin Yeşilgiresun ve İleri gazetelerinin arşivlerinden faydalanarak o dönem yaşananları yerel basının gözünden izah etmeye çalışacağız. Bu bağlamda çalışmamızın daha anlaşılır olması bakımından arşivlere geçmeden önce Türkiye’yi 12 Eylül’e götüren süreci genel hatlarıyla değerlendirerek konu bütünlüğü içinde ele almaya özen göstereceğiz.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 267
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi