Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 477
 İndirme 110
 Sesli Dinleme 2
Demokrasi Olgusu Bağlamında Devlet ve Sivil Toplum İlişkisi
2018
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Sivil toplum kavramı, modern anlamıyla yani devletin dışında, özerk, gönüllü, çoğulcu ve ekonomik çıkar elde etme amacı gütmeyen yapı olarak 1980’lerde tüm dünyada yeniden gündeme gelmiştir. Bu bağlamda Türkiye’de de 1980’lerin ikinci yarısından sonra tartışılmaya başlanmış ve 1990’larda artan oranda önem kazanmıştır. Hem siyasi bir alan olarak devlet, hem de sivil toplum, demokrasi kavramıyla ilişkili bir biçimde ele alındığında daha anlamlı hale gelecektir. Çünkü devlet-sivil toplum ilişkisinde belirleyici faktör demokrasidir. Devletin siyasal iktidarının, demokratik eksende hareket etmesi, sivil toplumu geliştireceği gibi; gelişen bir sivil toplum da devletin demokratik yapısını besleyecektir. Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı, devlet-sivil toplum ilişkisini demokrasi açısından ele almak; sivil toplum-demokrasi ve devlet-demokrasi ilişkisini karşılıklı etkileşim ekseninde ele almaktır. Devlet-sivil toplum ilişkisinin demokratik ve hukuksal bir düzlemde işlemesi; devletin daha şeffaf, keyfi yönetimden uzak ve çoğulcu olmasını sağlayacaktır. Sivil toplumun, devlet tarafından toplumsal kararların alımına katılması, devlet-sivil toplum ilişkisini güçlendirerek siyasal iktidarın meşruluğunu pekiştirecektir. Devlet-sivil toplum ilişkisinde; gerek devletten kaynaklanan, gerekse sivil toplumdan veya siyasi kültürden kaynaklanan çeşitli sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Özellikle demokrasinin tam özümsenmediği devletlerde ve demokratik bir özellik göstermeyen sivil toplum yapısında, bu sorunların daha da arttığı görülmektedir. Ancak devlet ile sivil toplumun, birbirlerine karşı oldukları ve çatıştıkları bir yapıdan ziyade, birbirleriyle etkileşim içinde oldukları ve işbirliği içerisine girdikleri bir yapıda olmaları önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini