Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 21
 İndirme 7
Disfaji Rehabilitasyonunda Hemşirenin Rolü
2021
Dergi:  
Arşiv Kaynak Tarama Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yutma bozukluğu ya da yutma yeteneğinin kaybolması olarak tanımlanan disfaji, serebral korteksin yutma fonksiyonu ile ilişkili alanlarındaki lezyonlar veya nöromüsküler iletimdeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Zamanla malnütrisyon, dehidratasyon, aspirasyon pnömonisi, hastanede yatış süresinin uzaması gibi komplikasyonlara ve ölüme yol açabilmektedir. Bu olumsuz sağlık sonuçlarının önlenmesi için erken tanı, tedavi ve etkin disfaji yönetimi gerekmektedir. Etkin disfaji yönetimi için de rehabilitasyon uygulamalarına gereksinim bulunmaktadır. Yutma fonksiyonunun iyileşmesinde önemli bir rol oynayan disfaji rehabilitasyonu için uygulamada çeşitli yöntemler ve egzersizler kullanılmaktadır. Disfajinin yönetimi multidisipliner olmakla birlikte, hastayla sık ve yakın temasta bulunan ve yutma güçlükleriniiyi şekilde gözlemleyebilen ve tanımlayabilen ekip üyeleri hemşirelerdir. Hemşireler kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda bakım yönetimi sürecini yönlendirdiklerinde olumlu sağlık sonuçlarının elde edilmesine katkı sağlamaktadır. Bu derleme makalenin amacı; hemşirelerde disfaji kavramını ve yönetimini tanımlayarak bir farkındalık oluşturmak, güncel araştırma bulguları ile disfaji rehabilitasyonunun yararlarından bahsetmek, hemşirelerin kanıta dayalı rehabilitasyon girişimlerini multidisipliner ekip çalışması ile birlikte uygulamasını sağlamaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Role Of The Nurse In Rehabilitation
2021
Yazar:  
Özet:

Dysphagia, defined as swallow disorder or loss of swallow ability, occurs due to injury in areas associated with the swallow function of the cerebral cortex or problems in the neuromuscular transmission. Over time, malnutrition, dehydration, aspiration pneumonia can lead to complications and deaths such as prolongation of the hospital stay period. Early diagnosis, treatment and effective dysphagia management are required to prevent these negative health consequences. It also requires rehabilitation practices for effective dysphagia management. A variety of methods and exercises are used in the application for dysphagia rehabilitation, which plays an important role in the improvement of the digestive function. Although the management of the disorder is multidisciplinary, the team members are nurses who are in frequent and close contact with the patient and who are able to observe and identify the difficulties in digestion. Nurses contribute to the achievement of positive health results when they guide the care management process according to evidence-based practices. The purpose of this editing article is to create awareness by defining the concept and management of dysphagia in nurses, to discuss current research findings and the benefits of dysphagia rehabilitation, to ensure that nurses implement evidence-based rehabilitation initiatives along with multidisciplinary teamwork.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




2023








Arşiv Kaynak Tarama Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 542
Atıf : 2.770
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini