Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
TÜRKİYE’DE DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİKLERİN ENFLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
2021
Dergi:  
Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Demografik değişiklikler, ekonomi üzerinde ciddi bir etkiye sahip olan önemli bir faktördür. Ancak ekonomi üzerinde beklenen önemli etkilerine rağmen birçok makroekonomik politika tartışmasında genellikle merkezde yer almamaktadır. Bu çalışma, 1980-2019 dönemi için Türkiye’deki demografik değişikliklerin enflasyon üzerindeki etkilerini ampirik bir bakış açısıyla analiz etmeyi ve bunların politika sonuçlarını tartışmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, değişkenlerin durağanlık durumlarının tespit edilmesinde yapısal kırılmalı Zivot-Andrews birim kök testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkinin tespitinde Gregory-Hansen (1996) eşbütünleşme testi ve ardından bu ilişkinin şiddetinin ve yönünün belirlenebilmesi için FMOLS (Fully Modified OLS) uzun dönem katsayı tahmincisi yöntemi kullanılmıştır. Eşbütünleşme testi sonuçlarına göre değişkenler arasında uzun dönemli ilişki bulunmuştur. Eşbütünleşme katsayı tahminleri incelendiğinde, 15-64 yaş aralığındaki nüfus düzeyinde %1’lik bir artışın enflasyon oranını yaklaşık %6,785 artıracağı ve 65 yaş üstü nüfus düzeyinde %1’lik bir artışın enflasyon oranını yaklaşık %0,811 azaltacağı görülmüştür. Son olarak, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin araştırılmasında Hacker ve Hatemi-J (2006) Bootstrap Toda-Yamoto nedensellik testi kullanılmıştır. 15-64 yaş arası nüfus ve 65 yaş üstü nüfus düzeylerinden enflasyona doğru bir nedensellik ilişkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular nüfus düzeyinde meydana gelen değişimlerin enflasyon oranı üzerinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi