Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 47
 İndirme 14
ZENGİN UYUM DİLLERİNDE ÖRTÜK VE AÇIK ÖZNELER
2020
Dergi:  
Dil Dergisi
Yazar:  
Özet:

Chomsky’nin (1982) Genişletilmiş Yansıtma İlkesi (GYİ) öznenin gönderiminin eylem üzerindeki uyum biçimbirimi veya uyumun olmadığı durumlarda söylemden çıkarılabildiği dillerde ihlâl edilmektedir. Örtük özne olgusu olarak bilinen bu durum kuramsal dilbilim alanında çokça tartışma ve araştırmanın konusu olmuştur. Ayrıca, bu dillerde örtük özneler o kadar yaygındır ki özneler ancak belli koşullarda açık özne olarak gerçekleşir. Ancak bu koşullar sağlandığında özne açık olarak görünmek zorundadır. Yani, söylem koşulları yerine getirildiğinde ne olursa olsun özne açık olmak zorundadır. Bu makalede, bir örtük özne dili olan Türkçede öznelerin hangi koşullarda ve neden örtük veya açık olmak zorunda olduğu araştırılmaktadır. Bu tartışmanın bir parçası olarak da Holmberg’in (2005, 2010a) örtük özne tipolojisi için önerdiği kuramsal açıklama ile örtüşmeyen veriler sunulmaktadır. Makale ayrıca Roberts’ın (2010) özne slime önerisinin daha basit bir versiyonunu sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Null/overt Subjects In Rich Agreement Languages
2020
Dergi:  
Dil Dergisi
Yazar:  
Özet:

Chomsky’s (1982) Extended Projection Principle (EPP) seems to be voided in some languages where the reference of subject can be recovered either from the agreement morphology on verb or from discourse where agreement is not available. Known as the null subject phenomenon, this has sparkled a great deal of discussion and cross-linguistic research in theoretical linguistics. Furthermore, null subjects are so common in null subject languages that subjects can only surface under strict conditions. Yet when these conditions are met null subject languages behave like non-null subject languages. That is, under the right discourse conditions subjects have to be overt regardless. I investigate in this paper how and why subjects remain unexpressed as well as how and why they have to be expressed in a null subject language; namely Turkish. In doing so, I reveal novel data contradicting the predictions made by Holmberg (2005, 2010a) regarding the theoretical account and classification of null subject languages. Finally, I offer a minimalist version of the subject deletion method developed by Roberts (2010) for null subjects.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dil Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.641
Atıf : 4.276
2023 Impact/Etki : 0.2
Dil Dergisi