User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 13
 Views 15
 Downloands 2
TIP FAKÜLTESİ SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MEZUNİYET SONRASI İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİ, KARİYER SEÇİMLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER
2017
Journal:  
Tıp Eğitimi Dünyası
Author:  
Abstract:

Amaç: Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin mezuniyet sonrası ile ilgili düşüncelerini, kariyer seçimlerini ve bunları etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki araştırma 24 Kasım-6 Aralık 2016 tarihleri arasında 237 kişiden oluşan bir tıp fakültesi son sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Evrenin %77,2’sine ulaşılmıştır. Katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemi ile 17 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ankette tıp fakültesini seçme nedenleri, çalışmak istedikleri kurumlar, uzmanlık ve TUS hakkında görüşleri sorgulanmıştır. Veriler SPSS 18,00 programı ile değerlendirilmiş, frekans ve yüzdeler belirtilmiş, kategorik değişkenlerin analizinde Ki-kare testi kullanılmış, p değeri 0,05 kabul edilmiştir. Araştırma için gerekli kurum izni ve araştırmaya katılan kişilerin onamları alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %59’u kadın, %41’i erkektir. Çoğu (%84,4) mecburi hizmetin gerekli olduğunu düşünmektedir ve %67,2’si mezun olduktan sonra mecburi hizmete gitmeyi aynı zamanda TUS’a hazırlanmayı, %25,7’si ise mecburi hizmete gitmeden TUS’a hazırlanmayı planladıklarını belirtmişlerdir. Öğrenciler mesleki tatmin (%53,0), kariyer yapma (%19,1), daha çok kazanç elde etme (%9,3), statü (%7,1) ve aile ve çevre baskısı (%2,2) açısından uzman olmanın gerekli olduğunu düşünmektedirler. Öğrencilerin %44,8’i TUS’a çalışmanın tıp eğitimini olumsuz, %39,9’u olumlu yönde etkilediğini, %21,3’ü ise etkilemediğini belirtmişlerdir. Uzmanlık tercihini etkileyen faktörler kendi ilgi alanları (%80,3), TUS puanları (%72,1), nöbet varlığı ve sayısı (%59,0), çalışma saatlerinin yoğunluğu (%57,9), maddi getirisi (%51,9), malpraktis riski (%42,6) olarak belirtilmiştir. Cinsiyetlerine göre seçmek istedikleri uzmanlık alanları incelendiğinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür (p:0,315). Sonuç: Öğrencilerinin büyük çoğunluğu uzman olmayı ve üçüncü basamakta çalışmayı hedeflemektedir. Uzmanlık alanı seçimleri kendi beceri ve ilgi alanlarıyla birlikte TUS puanı, nöbet sayısı, maddi getirisi, malpraktis gibi faktörlere göre belirlenmektedir.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Tıp Eğitimi Dünyası

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 465
Cite : 1.051
Tıp Eğitimi Dünyası