Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Sigara İçme Durumuna Etki Eden Faktörler ve Tütün Kontrol Eylem Planının Sigara Kullanım Üzerine Etkisinin Araştırılması
2020
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İnsanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerin başında gelen sigara kullanımı tütün kontrol eylem planı gibi mücadelelere rağmen yeterli düzeyde önlenememektedir. Sigaranın hem sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı hem de diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçiş zemini hazırlaması nedeni ile sigara ile mücadele önem arz etmektedir. Araştırmamızda güncel veriler ışığında sigara ile mücadele de varılan noktayı görmek ve sigara alışkanlığına etki eden faktörleri araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte tasarladığımız araştırmamız üçüncü basamak bir sağlık kuruluşunun Aile Hekimliği Polikliniğine Şubat-Nisan 2016 tarihlerinde başvuran 18 yaş üzeri 181 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızın verileri olan katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve sigara kullanma durumuna etki eden faktörler anket formları ile yüz yüze görüşme ile elde edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 34.51±13.90 yıldır. Katılımcıların %50.3'ü evli, %65.7'si erkektir. Katılımcıların %55.2'si sigarayı denediğini ve %35.3'ü ise halen sigara içtiğini beyan etmiştir. Kadınların %9.7'si sigara içiyorken, erkeklerde bu oran %48.7'dir (P<0.001). Lise ve altı eğitim düzeyine sahip bireylerin %56.1'i sigara kullanıcısı idi ve yüksekokul ve üzeri eğitim düzeyine sahip bireylerden daha yüksek saptandı (P<0.001). Ailelerinde sigara kullanan birey olanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde sigara kullanım oranı yüksek bulundu (P<0.001). Sonuç: Araştırmamızda elde ettiğimiz verilerine göre ülkemizde sigara kullanımı halen yüksek düzeylerde saptanmıştır. Cinsiyet, eğitim düzeyinin düşük oluşu, yaş, ailesel faktörler, arkadaş etkisi sigara kullanımını etkileyen nedenler olarak dikkat çekmiştir. Ülkemizde sigara kullanımını etkileyen faktörler gözden geçirerek yeni mücadele yöntemleri oluşturulmalı ve çıkarılan yasaların denetimini daha sıkı yaparak sigara kullanım oranlarını azaltabileceğimiz kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting The State Of Smoking and The Impact Of The Tobacco Control Action Plan On Smoking
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Smoking, which is among the main factors that threaten people’s health, is not prevented in sufficient levels despite struggles such as the tobacco control action plan. Due to the negative effects of smoking on health as well as the reason for preparing the ground for the transition to other addictive substances, the fight against smoking is important. Our research, in light of the current data, aims to see the end to the fight against smoking and to investigate the factors affecting the smoking habit. Tools and Methods: Our research we designed in the identificative and cutting-edge type was carried out with 181 participants over the age of 18 who apply to the Family Medicine Clinic of a third-level health institution in February-April 2016. The data of our study, the sociodemographic characteristics of the participants and the factors affecting the state of smoking, were obtained by face-to-face interview with the survey forms. The average age of participants is 34.51±13.90 years. 50.3 percent of participants are married and 65.7 percent men. 55.2 percent of participants said they tried to smoke and 35.3 percent said they still smoked. 9.7 percent of women smoke, while 48.7 percent of men (P<0.001). 56.1 percent of high school and six-level individuals were smokers and were found to be higher than individuals with high school and higher education levels (P<0.001). Individuals who smoke in their families found a statistically significant rate of smoking use (P<0.001). The result: According to the data we obtained in our research, the use of cigarettes in our country is still at high levels. Sex has been highlighted as causes affecting low education level, age, family factors, friendship effects and smoking. In our country, we need to review the factors affecting smoking use and create new methods of fighting and strengthen the control of the adopted laws to reduce smoking use rates.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.117
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini