Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 5
Turkiye ve Secilmis Uzak Dogu Ulkelerinin Dis Ticareti İcin Alternatif Bir Linder Hipotezi Testi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

İktisat literatüründe yer alan klasik uluslararası ticaret teorileri, uzun yıllar ticaretin talep tarafını ve ticareti etkileyen psikolojik faktörleri ihmal etmiştir. “Tercihlerde Benzerlik” teorisini geliştiren Linder, talep yönlü faktörleri araştırmış ve ülkelerin benzer tercihlere sahip olmaları halinde birbirleri arasında daha yoğun ve potansiyel ticarete sahip olacaklarını iddia etmiştir. Çalışmanın amacı, Türkiye'nin seçilmiş Uzak Doğu ülkeleri ile olan dış ticareti için Linder etkisinin test edilmesidir. Literatürde tercih benzerliğinin dış ticarete etkisini bir diğer deyişle Linder etkisini araştıran pek çok çalışma mevcuttur. Literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak bu çalışmada tüm bağımsız değişkenlerin birbiri ile ilişkinlerini analiz etmeye imkan tanıyan hiyerarşik kümeleme modeli kullanılmıştır. ülkelerin gelir düzeyleri arasındaki fark ile aralarındaki ilişkiye dayanan Linder hipotezinin test edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Japonya, Singapur, Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Türkiye arasındaki dış ticaret bu analiz için ana çıkış noktası olarak belirlenmiş, söz konusu ülkelerin kendileri içerisinde gruplanmasıyla Linder etkisi analiz edilmiştir. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), kişi başına düşen milli gelir, nüfus, ithalat, ihracat ve ülkeler arasındaki mesafe, analize konu olan her ülke için değişken olarak ele alınmıştır. Kümeleme analizinin sonucuna göre Türkiye ile seçilmiş Uzak Doğu ülkeleri ve özellikle Çin-Singapur ve Çin-Güney Kore arasındaki dış ticaret için Linder hipotezinin geçerlidir. Ülkelerin kişi başına düşen yıllık gelirlerindeki artış, Türkiye'nin ve seçilmiş Uzak Doğu ülkelerinin ihracat ve ithalat hacmini olumlu yönde etkilemektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini