Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 5
VEZİR ŞEMSEDDİN MUHAMMED CÜVEYNÎ’NİN İLHANLI DEVLETİNDEKİ FAALİYETLERİ (1263-1284)
2018
Dergi:  
Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlhanlı tarihinde önemli bir yeri olan Şemseddin Cüveynî, 1263-1284 yılları arasında vezaret makamında bulunmuştur. Şemseddin Cüveynî’yi İlhanlı tarihindeki diğer karakterlerden farklı kılan şey idarî ve siyasî faaliyetleridir. Bu yönü ile Cüveynî, devletin siyasî teşkilatını tam anlamıyla kuran kişi olarak bilinmektedir. Özellikle onun faaliyetleri, Moğol istilası sonrasında bozulan idarî ve malî sistemi İlhanlıların hâkim oldukları coğrafyada tesis etmeye yöneliktir. Tüm bu faaliyetleri başarı ile gerçekleştiren Şemseddin Cüveynî, devletin idarî makamlarında kendine bağlı memur sınıfları da oluşturmayı ihmal etmemiştir. Bu yönü ile eleştirilerin odağında olmuş ve siyasî muhalefete uğramıştır. Başarılı bir devlet adamı olmasının yanında, onun dikkat çeken bir diğer özelliği ise edebiyata değer vermesi ve dönemin şairlerini korumasıdır. Bu yüzden Fars edebiyatının ünlü isimlerinden Sa‘dî-yi Şîrâzî’nin de aralarında bulunduğu dönemin şairlerin ona methiyeler yazdığı bilinmektedir. Şemseddin Cüveynî, bugün ilmî çevrelerce iyi tanınan Târîh-i Cihânguşâ’nın yazarı olan kardeşi Alaaddin Ata Melik Cüveynî’nin her ne kadar gölgesinde kalmış olsa da; onun kurduğu idarî yapılanmayı, yaşamını ve siyasî faaliyetlerini bu çalışma ile aktarmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   other

Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dergisi