Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Yabancılara Türkçe Öğretimi ile İlgili Lisansüstü Tezlerdeki Eğilimler: Bir İçerik Analizi
2023
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılmış yüksek lisans ve doktora tezlerindeki araştırma eğilimlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda 1994-2023 yılları arasında YÖK Ulusal Tez Merkezi Sistemi’nde yabancılara Türkçe öğretimi alanında yayımlanmış lisansüstü tezler, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma materyalini YÖK Ulusal Tez Merkezi Sistemi’nde kayıtlı bulunan yabancılara Türkçe öğretimi ile ilgili 868 yüksek lisans ve doktora tezi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında nitel araştırmalarda sıklıkla başvurulan bir teknik olan doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan lisansüstü tezlerin analizini gerçekleştirmek için araştırmacılar tarafından hazırlanan Lisansüstü Tez Çözümleme Formu kullanılmıştır. Analiz işlemlerinin gerçekleştirilmesinde içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler, frekans (sıklık) ve yüzdeye dayalı bir şekilde değerlendirilerek tablo ve grafiklerle sunulmuştur. Araştırmanın sonunda yabancılara Türkçe öğretimi alanında pek çok farklı konunun ele alındığı, bu konulardan üzerinde en çok durulanların ise sırasıyla ders kitabı incelemesi, model/yöntem/teknik uygulaması, materyal tasarımı/geliştirme ve öğrencilerin öğrenme özelliklerinin incelenmesi olduğu anlaşılmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle lisansüstü çalışmaların çok büyük bir kısmının (%82,3) yüksek lisans düzeyinde yapıldığı belirlenmiştir. Tezlerde geçen anahtar kelimelerin analiziyle en çok tekrar eden ilk üç anahtar kelimenin sırasıyla yabancılara Türkçe öğretimi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi (TYDÖ) olduğu tespit edilmiş ve yapılan çalışmaların çoğunun nitel yaklaşım bağlamında desenlendiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Tendencies In Postgraduate Thesis Related To Teaching Turkish To Foreigners: A Content Analysis
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to state the research tendencies of thesis done in postgraduate and doctorate in the field of teaching Turkish to foreigners. In accordance with the purpose of this study, the academic postgraduate dissertations published between 1994-2023 in the field of teaching Turkish to foreigners in Higher Education National Thesis Center System were examined through the content analysis method which is one of the qualitative research methods. The research material consists of 868 postgraduate and doctoral theses registered in Higher Education National Thesis Center System related to the field of teaching Turkish to the foreigners. Document analysis, a technique frequently used in qualitative research, was used to collect data. The Postgraduate Thesis Analysis Form prepared by the researchers was used to perform the systematic analysis of the postgraduate theses included in this study. Content analysis techniquewas used in the analysis process. The acquired data were evaluated based on frequency and percentage and they were presented with tables and graphics. At the end of this research, it was found out that lots of topics were handled and the most emphasized ones were respectively the review of textbook, the application of model/method/technique, material design/development and the examination of students’ learning characteristics. Based on the findings, it was stated that a major part of postgraduate studies (82,3%) were carried out at the postgraduate level. After the analysis of the keywords used in the theses, it was established that the most repeated three keywords were teaching Turkish to foreigners, teaching Turkish as a foreign language, and teaching Turkish as a foreign language and it was concluded that most of the studies were
designed in the context of qualitative approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.090
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini