Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
YUKARI DİCLE HAVZASINDA FARKLI ARAZİ KULLANIMLARI ALTINDAKİ TOPRAKLARIN KARBON DEPOLAMA POTANSİYELLERİ
2018
Dergi:  
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Organik karbonun toprakta zenginleşmesi, atmosferdeki C konsantrasyonunu azaltarak iklim değişikliği ile mücadelede geçerli bir stratejidir. Bu çalışmanın amacı, Yukarı Dicle Havzasında farklı arazi kullanımları altındaki topraklarının karbon depolama potansiyelinin belirlenmesi ve haritalanmasıdır. Yaklaşık 8700 km2'lik bir alanı kapsayan çalışma alanı 5 km X 5 km'lik gridlere ayrılmış ve her gridin köşe noktasının toplam 210 adet bozulmuş ve bozulmamış yüzey (0-20 cm) toprak örneği alınmıştır. Toprak özelliklerinin 5 km'den daha kısa mesafelerde değişkenliğini belirlemek amacıyla, birbirini izleyen iki kare gridin köşeleri arasında 250 m, 750 m ve 1750 m mesafelerden 42 toprak örneği daha alınmıştır. Toprak örneklerinin organik karbon ve hacim ağırlıkları belirlenmiş ve her nokta için karbon stoku hesaplanarak çalışma alanının toprak organik karbon stoku (TOKS) haritası hazırlanmıştır. Arazi kullanımlarının TOKS üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etki ettiği belirlenmiştir. Çalışma alanında TOKS miktarı 8.06 ile 66.68 Mg ha-1 arasında değişmekte olup ortalama TOKS miktarı 30.33 Mg ha-1’dir. Farklı arazi kullanımları arasında en yüksek TOCS miktarı 44.33 Mg ha-1 ile ormanlık alanlarda iken en düşük TOCS miktarı ise 28.91 Mg ha-1 ile tarla bitkileri ekili alanlarda olduğu görülmüştür. Özellikle mera alanlarında aşırı otlatma ve tarım arazilerindeki geleneksel toprak işleme ile hasat atıklarının yakılması Yukarı Dicle Havzasında TOKS üzerinde olumsuz etki yaptığı belirlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

CO2 depolation potential of the soil under different land uses
2018
Yazar:  
Özet:

The enrichment of organic carbon in the soil is an effective strategy in the fight against climate change by reducing the concentration of C in the atmosphere. The aim of this study is to identify and map the carbon storage potential of the soil under different land uses in the Upper Dicle Pool. The work area, which covers an area of approximately 8700 km2, is divided into 5 km x 5 km grids, and a total of 210 damaged and undestroyed surface (0-20 cm) of the corner point of each grid is taken. In order to determine the variability of land characteristics at a distance of less than 5 km, 42 land samples were taken from a distance of 250 m, 750 m and 1750 m between the corners of the two follow-up square grid. The organic carbon and volume weights of the soil samples are determined and the map of the soil organic carbon stock (TOKS) of the work area is prepared by calculating the carbon stock for each point. It has been determined that the use of land has a statistically significant impact on TOKS. The amount of TOKS in the study area ranges from 8.06 to 66.68 Mg ha-1 and the average amount of TOKS is 30.33 Mg ha-1. The highest amount of TOCS among different land uses was 44.33 Mg ha-1 in forest areas, while the lowest amount of TOCS was 28.91 Mg ha-1 in land plants. In particular, overwhelming fertilization and traditional soil processing and harvest waste burning in rural areas have been determined to have a negative impact on TOKS in the Upper Dicle Pool.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 264
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi