Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Çanakkale İlinde Farklı Konukçularda (Tropinota (Epicometis) hirta (Poda, 1761) (Cetoniidae: Coleoptera))’nın Mevsimsel Uçuşu ve Ergin Popülasyon Gelişmesi
2021
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma 2020 ve 2021 yılında Çanakkale ili Merkez (Dardanos ve Saraycık köyü) ve Ezine (Akköy) ilçelerinde farklı konukçu bitkilerde Tropinota (Epicometis) hirta (Poda,1761) (Coleoptera Cetoniidae) erginlerin mevsimsel uçuşu ve popülasyon yoğunluğunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Erginlerin yakalanmasında 50x35x20 cm ebatlarında #4D9AC9 hexadecimal mavi renk ile boyanmış içinde 1/3 oranında su bulunan ve cezbedici (1:1 Trans-anethol ve Cinnamil alcohol) ekli leğen tuzaklar kullanılmıştır. Tuzaklar şubat ayı ortalarından itibaren örnekleme yerlerine kurulmuş ve haziran ayı sonlarına kadar her gün kontrol edilerek suya yakalanan erginler kaydedilmiştir. 2021 yılında yapılan çalışmada Prunus domestica (erik), Prunus persica (şeftali) ve Prunus avium (kiraz) ve merada yakalanan ergin sayıları istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Dardanos’ta kurulan tuzaklara T. hirta ilk erginleri 2020 yılında 02 Mart’ta ve 2021 yılında ise 12 Şubat’ta yakalanmıştır. Akköy’de ise 2021 yılında ilk erginler tuzaklarda erik parselindeki 13 Şubat’ta ve merada ise 24 Şubat’ta kaydedilmiştir. T. hirta erginleri meyve türleri dışında buğday ve bakla gibi kültür bitkileri ile 16 yabani konukçu bitkide tespit edilmiştir. Her iki yılın sonuçlarına göre Dardanos’ta Sinapsis arvensis (yabani hardal) bitkisinin T. hirta ergin uçuşunda önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür. Çanakkale ilinde meyvecilik açısında önemli bir potansiyele sahip Saraycık köyündeki tuzaklarda her iki yılda da T. hirta ergin sayısı sınırlı düzeyde kalmıştır Buna karşın Dardanos ve Akköy’deki tuzaklarda yüksek sayıda ergin kaydedilmiş olup, Dardanos’ta meradaki tuzaklarda 2020 ve 2021 yılında 301 ve 412 ergin sayılmıştır. Akköy’de ise merada 362, erikte 574, şeftalide 279 ve kirazda 454 adet T. hirta ergini kaydedilmiştir. Sonuç olarak T. hirta’nın ilk ergin uçuşunda mera alanlarının önemli bir rezerv kaynağı olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 1.020
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi