Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Türkiye’de COVID-19 Kısıtlamaları Sırasındaki ve Öncesindeki Kraniyal Bilgisayarlı Tomografi Oranları
2021
Dergi:  
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Nisan 2019 ve Nisan 2020 aylarında (COVID-19 pandemisi öncesinde ve sırasında) nörolojik semptomlarla acil servisimize başvuran hastaların başvuru ve muayene verilerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız, inme şüphesi nedeniyle ayrıca bilgisayarlı tomografik anjiyografi yapılanlar dahil, acil servisimize başvuran ve kraniyal bilgisayarlı tomografi (BT) çekilen hastalarla gerçekleştirildi. Böylece çalışma örneklemi 676’si (Grup I) COVID-19 pandemisinden önce, 284’ü (Grup II) COVID-19 döneminde başvuran hastalar olmak üzere, toplam 960 hasta içerdi. Veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Grup I ve II arasında kraniyal BT endikasyon oranları bakımından istatistiksel olarak anlamlı (p=0,143) fark görülmedi: inme şüphesi, (sırasıyla) %76,2’e karşı %72,9 travma, %22,5’e karşı %23,6 tümör, %1,3’e karşı %3,5. BT anjiyografide vasküler oklüzyon saptama oranı Grup II’de anlamlı biçimde (p<0,05) daha yüksekti (%25’e karşı %65). Teyit edilmiş inme vakalarının oranı Grup II’de anlamlı biçimde (p<0,001) daha yüksekti (%6,7’ye karşı %18,7). Ayrıca, hem iskemik hem hemorajik inme oranı yine Grup II’de anlamlı biçimde daha yüksekti (sırasıyla p<0,001 ve p=0,043). Sonuç: COVID-19 enfeksiyonunun yayılımını önlemek için alınan önlemler hastane başvurularında azalmaya neden olurken, aynı dönemdeki inme oranlarında belirgin bir artış gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Rates Of Cranial Computed Tomography Before and During The Covid-19 Restrictions In Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: In this study, we aimed to compare the admission and examination data of patients who presented to our emergency department with neurological symptoms in April 2019 (before) and April 2020 (during the COVID-19 pandemic). Methods: The study included patients who underwent cranial computed tomography (CT), including patients who additionally underwent CT angiography for suspected stroke. Thus, the study sample consisted of a total of 960 patients, of whom 676 (Group) presented before the COVID-19 pandemic and 284 (Group II) during the course of the pandemic. The data were reviewed retrospectively. Results: The rates of the indications for cranial CT did not statistically significantly (p=0.143) differ between Group I and II: suspected stroke, 76.2% vs. 72.9%; trauma, 22.5% vs. 23.6%; and tumors 1.3% vs. 3.5%, respectively. The rate of finding vessel obstruction on CT angiography was significantly (p<0.05) higher in Group II (25% vs. 65%). The rate of confirmed cases of stroke was significantly (p<0.001) higher in Group II (6.7% vs. 18.7%). Also, the rates of ischemic and hemorrhagic stroke were both significantly higher in Group II (p<0.001 and p=0.043, respectively). Conclusion: While measures for the prevention of the spread of COVID-19 infection have led to a decrease in hospital admissions, a conspicuous increase was observed in the rate of patients with stroke during the same period of time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 1.002
Anadolu Kliniği Tıp Bilimleri Dergisi