Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 719
 İndirme 121
 Sesli Dinleme 3
LATİFE TEKİN’İN SEVGİLİ ARSIZ ÖLÜM ROMANINDA ATİYE
2015
Dergi:  
International Journal Of Eurasia Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Latife Tekin’in (1957) Sevgili Arsız Ölüm (1983) romanı, teknik, muhteva, tiplemeler ve üslup açısından önemli bir başarı yakalar. Romanın muhteva bakımından yeniliği, gerçekle olağanüstünün (kuşların, rüzgârın, kuşkuşotunun, tulumbanın konuşması; peri Sarıkız’ın, Hızır’ın, Azrail’in görünmesi gibi) iç içe geçmiş kurgusudur. Yazımızda romanın baskın kadın karakteri Atiye ve onun bazı uygulamaları üzerinde durulacaktır. Atiye karakterinin, aile bireylerinin mutluluğu için batıl itikatlar, sözlü kültür, gelenek, İslâmiyet kaynaklı uygulamaları tematik olarak incelenerek genç kadının mizaç özellikleri tespit edilmiştir. Şehirle bağlantısı olan; bazı yenilikleri köye taşıyan Huvat Aktaş, bir gün beraberinde Atiye adlı bir kadın ile köye gelir. Bir ayağı -baba ve ailenin iki büyük oğlu dolayısıyla- şehirde olan aile, (denize kıyısı olan bir) şehre göç kararı almak zorunda kalır. Böylelikle köyde başlayan roman, şehirde devam eder. Gelin ve torunla dokuz kişilik ailenin geçim mücadelesini barındıran romanda anne Atiye, önce köye; sonra şehre uyum mücadelesi verir. Anne Atiye yaşları birbirine yakın genç-ergen çocuklarını korumak; aileyi bir arada tutmak; şehirdeki köylülerinin ağzına ailesi ile ilgili laf vermemek amacıyla dinin, geleneklerin, halk tababetinin, batıl itikatların bazı ritüellerini uygular. Atiye, kültürel kodları ve yetiştiği çevre ile uyumlu çarelere sığınır. Büyü-fal gibi batıldan; kargış-beddua gibi sözlü kültürden; sağlık-halk tababeti gibi gelenekten; rüyaya yatma-namaz kılma-Yasin okuma-dua etme gibi İslamiyet’ten gelen bazı fiillere sıklıkla başvurur.

Anahtar Kelimeler:

Latife Tekin's Untold Death in the Roman
2015
Yazar:  
Özet:

Latife Tekin's (1957) novel, Dear Untold Death (1983) captures a significant success in terms of technical, magnificent, typing and styling. The novelty of the novel, from the magnificent point of view, is the imagination of the real and extraordinary (the speech of the birds, the wind, the doubt, the thumbnail; the appearance of the fairy Sarkis, the Fast, the Azrail). In our article, the dominant female character of the novel will focus on Atiye and some of her practices. Thematically examining the character of the Atiye, the mutual attitudes for the happiness of the family members, the oral culture, the tradition, the Islamic practice, the young woman’s distinctive characteristics have been identified. Huvat Aktaş, who is connected to the city; some innovations are brought to the village, one day comes to the village with a woman named Atiye. One foot – due to the father and the two elders of the family – the family in the city (a coast of the sea) is forced to take a decision of immigration to the city. The novel begins in the village and continues in the city. In the novel that hosts the survival struggle of the nine-person family, Mother Atiye gives first to the village, then to the city, an adaptation struggle. Mother Atiye works some rituals of religion, traditions, people's tabbat, and worthless religions in order to keep the family together; to keep the peasants in the city's mouth to speak about their family, in order to keep the family together. Attiye refugees in ways compatible with its cultural codes and the environment it grows. It is often referred to some facts from Islam, such as sleeping in dreams, praying in prayer, praying in prayer, from the oral culture, from the health-people tababeti, from the tradition, from the love-people tababeti.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal Of Eurasia Social Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 864
Atıf : 1.898
International Journal Of Eurasia Social Sciences