Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Malthus’un Nüfus Teorisinin Biyoloji-ideoloji Ekseninde Eleştirisi
2022
Dergi:  
Dört Öge
Yazar:  
Özet:

Thomas Robert Malthus (1766-1834) evrim kuramı gibi bilimsel gelişmelerden yoksullukla ilgili politikalara değin birçok alanı etkileyen bir nüfus teorisi ortaya atmıştır. Bu teoriye göre, nüfus katlanarak artarken, nüfusu besleyen kaynaklar aritmetik oranla artar. Bu dengesizlik aşırı bir nüfus artışını beraberinde getirecek, böylece kıtlık, savaşlar, salgın hastalıklar gibi nedenler sonucunda fazla nüfusun yok olması kaçınılmaz olacaktır. Malthus, öngördüğü bu soruna karşı ahlakî çözümler önermiştir. Malthus’un teorisi Darwin’i etkilemiş, Sosyal Darwinizm Malthusçu ilkeyi biyoloji ve toplumun ortak bir yasası olarak ele almıştır. Marksistler Malthus’un ekonomi ve toplumla ilgili savlarını, doğa bilimci Kropotkin ise Darwin’in kuramının Malthusçu ve rekabet odaklı temellerini yoğun bir şekilde eleştirmiştir. Makalede, biyoloji ile sosyal bilimler arasındaki bu etkileşimlerin ideoloji odaklı bir eleştirisi sunulmaktadır. Sosyal bilimlerdeki ve biyolojideki sözü edilen yaklaşımlar rekabet ve yardımlaşma kavramlarını farklı farklı yorumlamaktadır, oysa bu kavramların kendisi insanın toplumsal varlığına ilişkindir ve bu nedenle biyolojiye uygulandıklarında belirli yanlı yorumlara zemin hazırlayacaklardır. Bu eleştiri, biyolojik determinizmin toplumsal kuramları etkileyebildiği gibi, aynı şekilde insan ve toplum temelli teorilerin ve hatta belirli kavramların dahi biyolojiyi etkileyebildiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Malthus's Criticism Of Population Theory In The Biological-ideological Axis
2022
Dergi:  
Dört Öge
Yazar:  
Özet:

Thomas Robert Malthus (1766-1834) revealed a population theory that affects many areas, from scientific developments to poverty-related policies, such as evolution theory. According to this theory, while the population is increasing, the resources that feed the population are increasing by an arithmetic rate. This imbalance will lead to an excessive population increase, so it will be inevitable that excessive population disappears as a result of causes such as hunger, wars, epidemic diseases. Malthus proposed ethical solutions to this problem he predicted. The theory of Malthus influenced Darwin, and the Social Darwinism considered the Malthus principle as a common law of biology and society. The Marxists criticized Malthus’ economic and social claims, while the natural scientist Kropotkin criticized the Malthus and competitive foundations of Darwin’s theory. The article presents an ideological-focused criticism of these interactions between biology and social sciences. The aforementioned approaches in social sciences and in biology differently interpret the concepts of competition and assistance, while these concepts themselves are related to the social existence of man, and therefore, when applied to biology, they will prepare the ground for certain side interpretations. This criticism shows that as biological determinism can influence social theories, the same way human and social-based theories and even certain concepts can influence biology.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Dergi:  
Dört Öge
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Dört Öge

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 496
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini