Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 2
Habituel Abortus Olan Gebelerde Homosistein Folik Asid ve Vit B12 Seviyelerinin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tekrarlayan gebelik kaybı iki veya daha fazla başarısız klinik gebelik veya intrauterin olması gerekmeyen ardışık üç gebelik kaybı olarak tanımlanır(3). Tekrarlayan gebelik kayıplarında homosistein düzeylerinin arttığını yada değişmediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, tekrarlayan gebelik kayıplarında serbest radikal benzeri etki gösteren homosistein ve homosisitein’in atılımında önemli fonksiyonlara sahip olan B12 ve folik asit düzeylerinde değişim olup olmadığı amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları ek binasında, retrospektif olarak ocak ve aralık 2020 tarihleri arasında 1. trimester tekrarlayan gebelik kaybı nedeniyle başvuran, 30 tekrarlayan gebelik kaybı olan hasta (Grup I) ve 1. trimesterde bulunan herhangi bir şikayeti olmayan 30 sağlıklı gebede (Grup II) plazma homosistein, serum folik asit ve vitamin B12 düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Homosistein düzeyleri (µmol/L), Grup I: 17,6 ± 9,5, Grup II: 11,8 ± 4,6, Vitamin B12 düzeyleri (ng/L): Grup I: 233,4 ± 69,5, Grup II: 262,4 ± 76,7, folik asit düzeyleri (µg/L): Grup I: 7,7 ± 3,3, Grup II: 11,3 ± 3,7 olarak saptandı. Homosistein düzeylerinde tekrarlayan gebelik kaybı olan grupta (Grup I) istatistiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı (p<0.05). Folik asit düzeylerinde tekrarlayan gebelik kaybı olan grupta (Grup I) istatistiksel olarak anlamlı düşüklük bulundu (p<0.05). Vitamin B12 düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi (p=.0.186). Yaşlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.210). Sonuç: Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda, homosistein, vitamin B12, folik asit düzeylerinin ethiolojide önemli bir etken olduğunu düşünmekteyiz

Anahtar Kelimeler:

Homocystein Pholic Acid and Vit B12 Levels In Recurrent Pregnancy Losses
2021
Yazar:  
Özet:

HOMOCYSTEIN PHOLIC ACID AND VIT B12 LEVELS IN RECURRENT PREGNANCY LOSSES Summary; Recurrent pregnancy loss is defined as two or more unsuccessful clinical pregnancies or three consecutive pregnancies that are not necessarily intrauterine (3). There are studies showing that homocysteine levels increase or do not change in recurrent pregnancy losses. In this study, it was aimed whether there was a change in B12 and folic acid levels, which have important functions in the excretion of free radical-like homocysteine and homocysteine in recurrent pregnancy losses. Materials and Methods: This study included 30 patients with recurrent pregnancy loss (Group I) and 1. Plasma homocysteine, serum folic acid and vitamin B12 levels were evaluated in 30 healthy pregnant women (Group II) in the trimester without any complaints. Results: Homocysteine levels (µmol / L), Group I: 17.6 ± 9.5, Group II: 11.8 ± 4.6, Vitamin B12 levels (ng / L): Group I: 233.4 ± 69, 5, Group II: 262.4 ± 76.7, folic acid levels (µg / L): Group I: 7.7 ± 3.3, Group II: 11.3 ± 3.7. At homocysteine levels; A statistically significant increase was found in the group with recurrent pregnancy loss (Group I) (p <0.05). At folic acid levels; A statistically significant decrease was found in the group with recurrent pregnancy loss (Group I) (p <0.05). There was no statistically significant difference in vitamin B12 levels between the groups (p = .0.186). There was no statistically significant difference between ages (p = 0.210). Conclusion: We think that homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels are important factors in ethiology in patients with recurrent pregnancy loss.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 413
Atıf : 173
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini