Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 145
 İndirme 82
Türkiye’de 2005-2015 Yılları Arasında Mesleki ve Teknik Eğitim Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi
2016
Dergi:  
Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2005-2015 yılları arasında mesleki ve teknik eğitim alanında yapılmış yüksek lisans ve doktora tezlerinin değerlendirilmesidir. Bu araştırma kapsamında Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) tez tarama merkezinde 182 tane mesleki ve teknik eğitimi alanında yapılmış lisansüstü teze ulaşılmıştır. Ulaşılan bu tezlerden 161 tanesi yüksek lisans, 21 tanesi doktora tezidir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup genel tarama modelindedir. Ayrıca bu araştırma, veri kaynağı olarak ilgili yıllar arasında seçilen lisansüstü tezlerin doküman analizine dayanan bir meta-değerlendirme çalışmasıdır. Araştırmadaki tezler; tezin türü, tezlerin yapılış yılı, yapıldığı üniversite, enstitü ve anabilim dalı, tez yazarının cinsiyeti, tez danışmanın unvanı, araştırma konusu, araştırma yöntemleri, örneklem türü, veri kaynakları, veri toplama araçları ve veri analizi yöntemlerine ilişkin olarak incelenmiştir. Araştırma verileri dikkate alındığında bu alanda en çok erkek araştırmacıların çalıştığı, ilgili yıllar arasında yüksek lisans tezlerinin fazla olduğu ancak devamında konu alanıyla ilgili olarak sekizde bir gibi oranda doktora tezlerinin sayısının daha az olduğu tespit edilmiştir. Bu alanda yardımcı doçent ve profesör unvanlı danışmanların daha fazla tez üretimine katkı sağladığı, ilgili yıllar arasında en fazla tezin 2007, en az tezin ise 2011 yılında yapıldığı ve bazı yıllarda hiç doktora tezinin üretilmediği tespiti yapılmıştır. Nicel araştırmaların bu tezler içinde yoğunlukta olduğu, tarama modelindeki çalışmaların araştırmacılar tarafından daha çok tercih edildiği, tezlerde çalışma konusu olarak modüler programların geliştirilmesi ve değerlendirilmesine yönelik olduğu dikkat çeken sonuçlar arasındadır. Tezlerin çalışıldığı alanların çok çeşitlilik göstermesine rağmen Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim ve Bilim Dalının en çok tezin üretildiği alan olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmacıların tezlerinde öğrenci, öğretmen, yönetici, koordinatör, uzman, akademisyen, işveren, işgören ve çeşitli yazılı ve görsel dokümanlar gibi çoklu yönlü veri kaynakları kullandığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 616
Atıf : 1.984
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini