Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
Çocuk Acil Serviste Teleradyoloji Görüntülemelerinin Değerlendirilmesi, Tek Merkez Deneyimi
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Teleradyoloji hizmeti; radyolojik görüntülemenin elektronik ortamda konsültasyon ya da raporlanması amacı ile gönderilmesidir. Ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Çalışmada çocuk acil servise başvuran hastaların teleradyoloji görüntülemelerinin geriye yönelik değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Üçüncü Basamak bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ne 01.01.2018-30.08.2018 tarihleri arasında teleradyoloji sistemi ile raporlanan görüntülemesi olan olgular retrospektif değerlendirildi. Çalışmada; yaş, cinsiyet, görüntüleme tetkiki (BT ve MRI) ve tetkik rapor sonucu, acil servise başvuru günü ve saat aralığı, başvuru şikayeti, hastanın sonlanımı kaydedildi. Bulgular: Teleradyoloji sistemi ile raporlanan 109 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların 44’ü ( %40.4) kız, 65’i (%59.6) erkek, yaş ortalamaları ise 105.53 ± 62.46 (4-212) ay idi. Olguların 108‘ine (%99,1) bilgisayarlı tomografi, 1 (%0.9) hastaya ise hem bilgisayarlı tomografi hem de manyetik rezonans görüntülemenin yapıldığı saptandı. Olguların hastaneye en sık cumartesi günü (% 22.9) ve 16.00-24.00 (% 48.6) saat aralığında başvurdukları belirlendi. En sık acil servis başvuru şikayeti merkezi sinir sistemine (% 40.4) ait yakınmalar idi. Teleradyoloji sistemi raporları incelendiğinde en sık 3 rapor sonucu; normal (% 66.1), akut apandisit (%11.9), hidrosefali (%7.3) olduğu görüldü. Sonuç: Ülkemizde teleradyoloji hizmetinin çocuk acil serviste kullanımını değerlendiren bu ilk çalışmada radyolojik görüntüleme ihtiyacı olan olguların tanı ve tedavisinde katkı sağladığı sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

The Evaluation Of Teleradiology Images In The Pediatric Emergency Department: A Single-center Experience
2022
Yazar:  
Özet:

Background: Teleradiology refers to radiological images being transmitted in an electronic environment from the hospital where the imaging was performed to another center for consultation or reports. It is also widely employed in Turkey. The purpose of this study was to perform a retrospective evaluation of the teleradiology images of patients presenting to the pediatric emergency department. Materials and Methods: Cases presenting to the pediatric emergency department of a Turkish tertiary education and research hospital between 01.01.2018 and 30.08.2018 and undergoing imaging reported using the teleradiology system were evaluated retrospectively. Age, sex, the imaging technique (computed tomography or magnetic resonance imaging) and the test report result, day and time of presentation to the emergency department, and patient outcomes were recorded. Results: One hundred nine cases reported with the teleradiology system were included in this study. Forty-four (40.4%) patients were girls and 65 (59.6%) were boys, with a mean age of 105.53 ± 62.46 (4-212) months. Computed tomography was performed on 108 patients (99.1%), and both computed tomography and magnetic resonance imaging on one (0.9%). Patients most frequently presented on Saturdays (22.9%) and at 16:00-00:00 hours (48.6%). The most common emergency department presentation symptoms were those involving the central nervous system (40.4%). Teleradiology system reports were most frequently normal (66.1%), followed by acute appendicitis (11.9%), and hydrocephaly (7.3%). Conclusions: This first study evaluating the use of teleradiology in the pediatric emergency department concluded that teleradiology is useful in the diagnosis and treatment of cases requiring radiological imaging at the weekends and outside normal working hours.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 43
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi