Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 21
Türkçeyi İkinci Dil Olarak Öğreten Türkçe Öğreticilerinin Sözcük Öğretimine İlişkin Görüşleri
2020
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, Türkçeyi ikinci dil olarak öğreten Türkçe öğreticilerinin sözcük öğretimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırma tarama modeline göre tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, İstanbul’da devlet okullarında görev yapan 10 Türkçe öğreticisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, 8 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkçe öğreticilerinin göreve başlamadan önce aldıkları eğitimi yeterli bulmadıkları, sözcük öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ortaya çıkmıştır. Sözcük öğretiminde en çok öğretme, açıklama ve pekiştirme stratejilerini kullandıkları belirlenmiştir. Hedef sözcükleri öğrencilerin seviyesine ve günlük hayatta kullanma durumlarına göre seçtikleri, ders materyali olarak ders kitaplarını ve akıllı tahtayı daha çok kullandıkları tespit edilmiştir. Öğreticilerin sözcük öğretiminde en çok oyun ve canlandırmalardan yararlandıkları belirlenmiştir. Ölçme değerlendirme sürecinde geleneksel ölçme değerlendirme araçlarını kullandıkları ortaya çıkmıştır. Öğreticiler, öğrencilerin sözcük öğreniminde aralarında anlam ilişkisi olan kelimeleri anlamlandıramama, ayırt edememe, kelimenin anlamını tam olarak kavrayamama ve telaffuz edememe gibi konularda sık sık sorun yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bu sonuçlardan hareketle, tek tip öğretim yöntemi yerine öğrencilerin seviyesine ve ilgisine göre farklı öğretim yöntemlerinin kullanılması ve öğrencilerin aktif katılımını sağlayacak etkinliklere yer verilmesi önerilmiştir. Bunların yanı sıra, öğreticilerin öğrencilerin psikolojik durumuyla ilgili farkındalık sahibi olmaları ve sözcük öğretiminde bu konuya dikkat etmeleri sağlanmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Teachers Teaching Turkish as a Second Language
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to determine the views of Turkish teachers who teach Turkish as a second language on the word teaching. The research is designed according to the screening model. The work group consists of 10 Turkish teachers who work in the state schools in Istanbul. The research data was collected in a semi-configured interview form consisting of eight questions. The data obtained was evaluated by content analysis. The research found that Turkish teachers did not find the training they received before they started their job sufficient, they did not have sufficient knowledge of the methods and techniques used in the word teaching. They have been determined to use the most teaching, explanation and strengthening strategies in language teaching. It has been found that the target words are selected according to the level and conditions of use in the daily life of the students, they use lesson books and smart board as the lesson material. The teachers have been determined to benefit the most from the play and reproduction in the word teaching. It has been revealed that they use traditional measurement assessment tools in the measurement process. Teachers have expressed that students often have problems with subjects such as being unable to understand, not distinguish, not fully understand the meaning of the word, and not being able to pronounce. Based on these findings, it is recommended that different teaching methods be used according to the level and interests of students instead of a single type of teaching method, and that the activities will be included in which the students will be able to participate actively. In addition, teachers should ensure that they are aware of the student’s psychological condition and that they pay attention to this subject in language teaching.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.580
International Journal of Language Academy