Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
 İndirme 4
Bilinen Terapötik Etkinliğinin Dışında Farklı Hastalıklara Yönelik Glutensiz Diyet Uygulamaları
2020
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Glutensiz diyet çölyak hastalığı, çölyak dışı gluten duyarlılığı ve buğday alerjisi hastalıklarının tedavisi veya semptomlarının giderilmesi için tedavi amacıyla uygulanan bir diyet türüdür. Glutensiz diyetin belirtilen bu hastalıkların dışında farklı hastalıklara karşı herhangi bir terapötik etki gösterdiğine yönelik bir fikir birliği bulunmamasına rağmen, diyabet, irratabl bağırsak sendromu, obezite, nörolojik hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklara karşı da uygulanabilmektedir. Bu çalışmada da doktor tarafından çölyak, gluten duyarlılığı ve buğday alerjisi tanısı konmamış yetişkin bireylerin glutensiz diyete karşı tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Veriler sosyal medya kanalları üzerinden online anket yöntemiyle toplanmıştır. Toplam 594 anket arasından 221’i doktor tarafından çölyak, gluten duyarlılığı ve buğday alerjisi olan bireyler tarafından doldurulduğu için değerlendirilmemiştir. Bulgular: Katılımcıların büyük bölümünü kadınlar oluşturmuş (%95,7) ve glutensiz diyeti; iyi his yaratma (%55,2), sağlıklı olduğu düşüncesi (%39,7), ağırlık kaybı (%18) gibi nedenlerle uyguladıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcılar glutensiz diyetin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde (%47), egzersiz performansının artmasında (%35,9), yaşam kalitesinin yükselmesinde (%61,4) etkili olacağına kesinlikle katıldıklarını belirtmişler ve glutensiz diyet uygulaması ile GİS problemlerinde azalma (%66) yaşadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcılar glutensiz diyetin sağlıklı bir diyet olduğunu düşünseler de bir kısmı glutensiz diyet uygulamaları ile başta B grubu vitaminlerinde (%34,9) olmak üzere A vitamini (%9,4), E vitamini (%8,3), D vitamini (% 5,4), demir (%7,8) ve çinko (%5,6) gibi mikro besin ögelerinde eksiklik yaşayabileceklerini belirtmişlerdir. Sonuç: Sağlıklı bireylerde glutensiz diyetin olumlu etkisine yönelik fikir birliği bulunmaması ve bu bireylerde glutensiz diyet uygulamaları ile görülebilecek muhtemel besin ögesi eksiklikleri (D vitamini, folat, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko) göz önüne alınarak toplumun bu tarz popüler diyetlerin etkinliği konusunda bilinçlendirilmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Gluten-free Diet Applications For Various Diseases Except For Known Therapeutic Effect
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Gluten-free diet is a type of diet that is used for the purpose of the treatment or removal of the symptoms of cranberry disease, non-cranberry gluten sensitivity and grain allergy diseases. Although there is no consensus that gluten-free diet has any therapeutic effects against different diseases other than these diseases indicated, it can also be applied against diabetes, irratable intestinal syndrome, obesity, neurological diseases and cardiovascular diseases. This study also aims to study the attitudes of adults who have not been diagnosed with dirt, gluten sensitivity and grain allergy against gluten-free diet. Material-Method: Data is collected through the online survey method through social media channels. Of a total of 594 surveys, 221 were not assessed by doctors because they were filled by individuals with dirt, gluten sensitivity and grain allergy. The findings: The majority of participants were women (95.7%) and said they applied gluten-free diet for reasons such as good feeling (55.2%) and the thought of being healthy (39.7%) and weight loss (18%). Participants also pointed out that gluten-free diet was definitely involved in strengthening the immune system (47 percent), increasing exercise performance (35.9 percent), improving quality of life (61.4 percent) and a decrease in GIS problems (66 percent) with gluten-free diet. Although participants think gluten-free diet is a healthy diet, some said they may experience a lack of micro-food elements, such as vitamin A (9.4%), vitamin E (8.3%), vitamin D (5.4%), iron (7.8%) and zinc (5.6%), with gluten-free diet practices. The result: It is important that healthy individuals do not have a consensus on the positive effects of gluten-free diet and that the society should be aware of the effectiveness of this type of popular diet, taking into account the potential nutrient deficiencies (vitamin D, folate, iron, magnesium, calcium, zinc) that can be seen in these individuals through gluten-free diet practices.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.257
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini