Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 37
Çankırı (eldivan) Karaçam Orman Topraklarında Saptanan Bazı Mikrofungusların in Vitro Koşullarda Antagonistik Etkileşimlerinin Belirlenmesi
2017
Dergi:  
Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Çankırı ili Eldivan ilçesi Karaçam orman topraklarında saptanan bazı mikrofungusların in vitro koşullarda antagonistik etkileşimlerinin belirlenmesi amacıyla 2006-2007 yılları arasında yürütülmüştür. Bu amaçla,  araştırma alanı topraklarından izole edilen fungal izolatlar arasından seçilen 18 izolat kullanılarak, indikatör ve potansiyel antagonistlerin PDA besi ortamında eş zamanlı olarak kültüre alınması ilkesine dayanan bir ikili kültür metodu olan fungal disk tekniği kullanırak fungal inhibisyon testleri gerçekleştirilmiştir. Bu testlerde; Trichoderma (6 izolat), Trichothecium (1 izolat), Ulocladium (1 izolat) ve Penicillium (3 izolat) cinslerine bağlı türlerden toplam 11 izolat antagonist; Fusarium (5 izolat), Thysanophora (1izolat) ve Aspergillus (1 izolat) cinsilerine ait toplam 7 izolat ise indikatör olarak kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; test edilen indikatör izolatlara karşı en yüksek oranda antagonistik etkiye sahip izolatın ortalama % 73,86 engelleme oranı ile Tirichoderma harzianum’a ait T9 izolatı olduğu anlaşılmıştır.  Ayrıca bu izolat, Fusarium sp.3’e ait F3 izolatına karşı gösterdiği %92 inhibisyon değeri ile tüm antagonistler arasında en yüksek engelleme değerine sahip izolat olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, Penicillium chrysogenum, P. decumbens, P. glabrum, Trichothecium roseum ve Ulocladium atrum izolatlarının fungal inhibisyon testlerinde sözü edilen indikatör funguslara karşı Trichoderma izolatları kadar etkili olmadıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, Trichoderma cinsine bağlı 6 izolatın (T2, T3, T9, T10, T13, T14) ortalama inhibisyon değerinin (%69,60), diğer antagonistlerden (% 40,89 – 51,00) daha yüksek düzeyde bulunduğu anlaşılmıştır. Trichoderma harzianum’a ait T9 izolatının, özellikle, orman fidanlıklarında sorun olan toprak ve tohum kökenli patojen fungusların biyolojik mücadelesinde kullanılabilme potansiyellerinin belirlenmesine yönelik çalışmalarda değerlendirilebileceği kanısına varılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 223
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini