Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 50
 İndirme 4
COVID-19 Döneminde Yaşlı Olmak: 65 Yaş ve Üzeri Bireylerin Pandemi Sürecinde Yaşadığı Sorunlar
2022
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de, yeni tip korona virüs (COVID-19) salgını kapsamında alınan önlemlerin 65 yaş üstü bireyler açısından nasıl deneyimlendiğini, anlamlandırıldığını anlamaya çalışmak ve bu süreçte yaşadıkları sorunları keşfetmektir. Bu salgın sürecinde 65 yaş üstü bireylere sosyal izolasyon” uygulamaları gerçekleşmiştir. 65 yaş üstü bireylerin hastalığı atlatamamaları veya ağır geçirmeleri olasılığı yüksektir. Dolayısıyla bu bireyler risk grubundadırlar. Dünyada yapılan çalışmalar 65 yaş üstü bireylerin sosyal izolasyon sürecinde yalnızlık hissi, stres, ölüm korkusu gibi faktörlerin tetiklediği psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar yaşadıklarını göstermiştir. Ayrıca, diğer yaş gruplarındaki bazı bireylerin yaşlılara yönelik bu uygulama hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığı için yaşlı bireylerin hastalığı yaydığına dair bir algının oluşmasına ve yaşlıların dışlanmasına yol açmıştır. Ülkemizde 65 yaş üstü bireylerin bu süreci nasıl atlattıklarına ve nasıl anlamlandırdıklarına dair onların bakış açısından ele alınmış yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışma ise literatürdeki bu eksikliği gidermeyi hedeflemektedir.Ayrıca, bu çalışma ülkemizdeki yaşlıların bu süreçte yaşadıkları sorunları ortaya çıkararak buna yönelik sürdürülebilir ve kalıcı çözümlerin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada Kayseri’deki yirmi üç 65 yaş üzeri bireylerle derinlemesine görüşmeler yapılmış ve neticede elde edilen nitel veriler yorumlanmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, katılımcıların çoğunun sosyal izolasyon uygulamasını yararlı bulduğu ve dışlanma hissetmedikleri ortaya çıkmıştır.Ayrıca eşi sağ, çocuklarıyla ve yakınlarıyla görüşebilenlerin bu süreci daha kolay atlattıkları görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Being Old During Covid-19 Era: Problems Experienced By Individuals Aged 65 and Over During The Pandemic Process
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to understand how the precautions are taken with the emergence of the new type of coronavirus (COVID-19) epidemic in Turkey are experienced and interpreted by over the age of 65 and to explore the problems they experience in this process. During this epidemic process, “social isolation” implementation has been applied for individuals over 65. Individuals over the age of 65 are more likely to not cope with the disease or to have a severe illness. Therefore, these individuals are in the risk group. Studies have shown that individuals over the age of 65 experience psychological and physiological disorders triggered by factors such as loneliness, stress and fear of death during the social isolation process. It has led to a perception that elderly individuals spread the disease and to the exclusion of the elderly. It will reveal the problems experienced by the elderly in our country in this process and contribute to creating sustainable and permanent solutions. As a result of this study, it was revealed that most of the participants found the social isolation practice useful and did not feel excluded. In addition, it has been observed that those whose spouses are alive, who can meet with their children and relatives, overcome this process more easily.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 722
Atıf : 2.453
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi