Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 1
İçme Suyu Olarak Belediye Şebeke Suyunun Tüketici Tercihlerindeki Yerinin Belirlenmesi: Iğdır İli Örneği
2020
Dergi:  
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Iğdır ilinde hanehalkının en uygun içme suyu tipini tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için Iğdır ili Merkez ilçede yaşayan 17-75 yaş aralığında 400 bireyle yüz-yüze görüşme yapılmıştır. Çalışmada tüketici ve ailesine yönelik sosyo- ekonomik ve demografik sorular ile içme ve kullanma suyu tüketimine yönelik sorular sorulmuştur. Anket sayısının belirlenmesinde ana kitle oranlarına dayalı basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile en uygun içme suyu tipinin belirlenmesinde Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre içme suyu olarak hanelerin %38’i şişe suyunu, %35’i arıtma cihazlı şebeke suyunu, %13’ü mahalle çeşmesi veya kaynak suyunu, %13’ü arıtma cihazı olmadan belediye şebeke suyunu, %1'i de arıtma cihazlı kaynak suyunu kullandığı belirlenmiştir. Hanehalkı için aylık ortalama su faturası 40.14 TL ve şişe su harcaması 86.42 TL’dir. Günlük kişi başına içilen su miktarı 2.27 L olup 1.03 L’si şişe sudur. Hanehalkının %32.36’sı şişe suyu, %27.56’sı arıtılmış suyu, %21.27’si çeşme ve kuyu gibi kaynak sularını ve %18.80 ise belediye şebeke suyunu fiyat, hijyen, mineral, tat ve ulaşım kriterlerine göre tercih ettikleri tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarının Iğdır iline içme ve kullanma suyu arz eden belediye yetkililerine ve içme suyu sağlayan arıtma cihazı ve şişe su pazarlayan firmalara yol göstereceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The place of the municipality's water as drinking water in consumer preferences: Examples of it
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, it is intended to identify the most suitable type of drinking water for the household. In order to this goal, a face-to-face meeting with 400 people between the ages of 17 and 75 who live in the Iğdır or Central District has been made. The study asked the consumer and his family’s socio-economic and demographic questions and questions about drinking and drinking water consumption. In determining the number of surveys, the simple random sample method based on the main mass ratio and the best suitable type of drinking water was used by the analytical hierarchy process (AHS) method. According to the results of the study, 38% of households used bottle water, 35% used net water, 13% used neighborhood water or resource water, 13% used municipal net water without resource equipment, and 1% used resource water with resource equipment. The average monthly water bill for households is 40.14 TL and bottle water spending is 86.42 TL. The daily drinking water per person is 2.27 L and 1.03 L is a bottle of water. 32.36% of the households were found to prefer bottle water, 27.56% refined water, 21.27% resource water such as fountains and wells, and 18.80% of the municipal network water according to the price, hygiene, mineral, taste and transport criteria. It is believed that the results of this study will lead to the municipal authorities that supply and use drinking water to the Iğdır province and to the companies that supply drinking water and bottle water.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.005
Atıf : 3.335
Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi