Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Sağlık Çalışanlarının Covıd-19 Aşısı Yaptırma Konusundaki Tutumlarını Etkileyen Faktörler
2022
Dergi:  
Journal of Biotechnology and Strategic Health Research
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sağlık çalışanlarında SARS-CoV-2 maruziyeti riski genel toplumdan daha yüksektir. Tıbbi konularda toplumda rol model olan sağlık çalışanlarının aşılara karşı tutumu toplumun da yaklaşımını etkilemektedir. Bu çalışma ile Erzurum ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının COVID-19 aşısına karşı tutumlarının ve aşı kararsızlığı yaşayanlarda etkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipte planlanan bu çalışma, 2021 yılı Ocak-Mayıs arasında Erzurum ilinde görev yapan sağlık çalışanlarına online anket formu ile uygulandı. Verilerin analizi SPSS v25 programı ile yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan 235 sağlık çalışanının yaş ortalaması 36.3±9.2 yıl ve %56.2’si kadındı. Katılımcıların %69.4’ü hekim, %20’si hemşire, %10.6’sı destek personeli olup, meslekte çalışma süresi ortalaması 12.1±9.2 yıldı. Katılımcıların %27.6’sı aşı yaptırmak istemiyor veya kararsızdı. Sağlık çalışanlarının %75.3’ü COVID-19 aşısını yakınlarına/kendilerine danışanlara önerebileceğini belirtti. COVID-19 aşısı konusunda kararsız olan veya yaptırmak istemeyen katılımcıların %32.3’ü yan etkiler konusunda endişe duyduklarını, %26.1’i aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtmişti. Erkek cinsiyet ve meslekte çalışma süresindeki artış aşıya karşı tutumu olumlu yönde etkileyen faktörler olarak öne çıkmıştır. Katılımcılardan mevsimsel influenza aşısını düzenli yaptıranlar arasında COVID-19 aşısına olumlu yaklaşanların sıklığı %88.6 iken, yaptırmayanlarda %68.6 idi (p<0.001). Katılımcı hekimlerde COVID-19 aşısını yakınlarına/kendilerine danışanlara önerme oranı diğer sağlık çalışanlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p=0.025). Sonuç: Toplumda gün geçtikçe daha da önemli bir problem haline gelen aşı kararsızlığı, sağlık çalışanları arasında da yüksek oranlarda görülmekte ve genel olarak bu durumun nedeni bilgi eksikliği gibi görünmektedir. Daha etkin bir meslek içi eğitim ile bu konudaki endişe ve bilgi eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Factors Affecting The Attitudes Of Healthcare Workers To Get Covid-19 Vaccination
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: Healthcare workers are at high risk of exposure to SARS-CoV-2. Attitudes of healthcare workers towards vaccines also affect the approach of society to vaccines. In this study, it was aimed to evaluate the attitudes of healthcare workers in Erzurum towards the COVID-19 vaccine and the factors affecting vaccine hesitations. Methods: This cross-sectional study was applied to healthcare workers in Erzurum between January and May 2021 with an online questionnaire. SPSS v25 program was used in data analysis. Results: The mean age of 235 healthcare workers participating in the study was 36.3±9.2 years and 56.2% were women. 69.4% of the participants were physicians, 20% were nurses and 10.6% were support personnel. The rate of vaccine hesitancy/rejection among the participants was 27.6%. 32.3% of the participants who have COVID-19 vaccine hesitancy/rejection, stated that they were worried about side effects and 26.1% stated that they did not have enough information about the vaccine. Male gender and increase in working time were factors that positively affected attitudes towards vaccination. The approach to the COVID-19 vaccine was more positive in the participants who had the seasonal influenza vaccine regularly (p<0.001). The rate of recommending the COVID-19 vaccine by physicians participating in the study was higher than other healthcare workers (p=0.025). Conclusion: Vaccine hesitancy is an increasing problem in society and it’s also high among healthcare workers. In general, the reason for this situation is the lack of information. It is necessary to eliminate the concerns and lack of knowledge on this subject with regular vocational training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Biotechnology and Strategic Health Research

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 832
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini