Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 79
 İndirme 30
Xvı. Yüzyılın İkinci Yarısında Üretimden Pazara Osmanlı Köylüsünün Karşılaştığı Yapısal Sorunlar ve Bu Sorunlara Karşı Merkezi Yönetimin Aldığı Tedbirler
2019
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı sosyo-ekonomik yapısının ana unsurunu, üretim ile arz-talep dengesi oluşturmuştu. Üretimin asıl kaynağını ise tarım ve tarıma bağlı faktörler oluşturmaktaydı. Bu sebeple kırsal kesimdeki üretim unsurları, her zaman merkezî yönetimin denetimi altında olmuştu. Tarımsal üretim sürecinde köylüler, bazı olumsuzluklarla karşılaşmışlardı. Bu bağlamda yaşadıkları olumsuzlukları divâna arz eden köylüler, haklarında merkezî yönetimin ne gibi tedbirler aldığının bildirilmesini istemişti. Köylülerin gerek beşerî sebeplere bağlı sorunları, gerek tarım alanlarının tohumla buluştuğu süreçten elde edilen hâsılatın pazarlanmasına kadar geçen zamanda karşılaşmış oldukları sorunlar karşısında nasıl davrandıklarının araştırılması gerekmiştir. XVI. yüzyılın ikinci yarısında köylülerin tarımsal faaliyetlerinde, emek ve sermaye etrafında, klasik tarım faaliyetlerini devam ettirmeleri, tarımda yaşanan sorunlara çözüm bulamayışları, bir dönümde elde edilen ürün oranını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Köylülerin klasik tarım metotlarına devam etmeleri, tarımı iklimsel koşullara bağlı yapmaları ve vergiler üzerinde bazı devlet memurlarının (ehl-i örf ile ehl-i şer’) köylüleri suiistimal etmeleri karşısında merkezî yönetimin ne gibi tedbirler aldığı da açıklanmıştır. Burada devletin, köylülerin kronik sorunları karşısındaki fonksiyonunun tespiti oldukça önem arz etmekteydi. Osmanlı Devleti, tarım alanlarının ekilip biçilmesine ve köylülerden tahsil edeceği vergilerin toplanmasına oldukça önem vermişti. Ancak köylülerin klasik tarımsal faaliyetleri dışında topraklarını ekip biçmeleri için köylüleri organize edemediği gibi onların gerek tahsildarlar tarafından gerekse konar-göçer ile eşkıyalar tarafından istismar edilmelerine de tam anlamıyla mani olamamıştı. Bu bağlamda merkezî yönetim XVI. yüzyılın ikinci yarısında, kırsal yerlerde sağlanan vergi gelirlerinin azalmamasına ve şehirlerin temel gıda maddelerinin (hububat ve et vs.) sağlanmasında güçlüklerin yaşanmamasına önem vermişti. XVI. yüzyılın ikinci yarısında tarımsal üretimin önemli bir sac yağını oluşturan köylülerin üretimden pazara karşılaştıkları sorunların neler olduğu, yetiştirmiş oldukları ürünlerin pazarlanmasında ne gibi zorluklarla karşılaştıkları ve yaşanan sorunların tarımsal faaliyetler üzerindeki tesirleri ‘mühimme defterleri’ne istinaden ele alınıp incelenmiştir. Devletin en önemli gelir kalemleri arasında tarımsal faaliyetlerde elde edilen vergiler oluşturmaktaydı. Bu bağlamda Osmanlı Devleti, köylülerin karşılaştıkları sorunları divân-ı hümâyûna arzları neticesinde ne gibi kararlar aldığı, sosyo-ekonomik yapı içerisinde önemli bir yere sahip olan reâyânın /köylülerin, üretimden pazara kadar geçen süreçte karşılaştıkları beşerî ve doğal sorunların, üretim üzerindeki etkileri araştırılmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

The Xvi. In The Second Half Of The Century, The Structural Problems Faced By The Ottoman Peasant From Production To Market and The Measures Taken By The Central Management To Address These Problems
2019
Yazar:  
Özet:

The main element of the Ottoman socio-economic structure was the balance of supply and demand. The main source of production was agriculture and agriculture-related factors. Therefore, the production elements in the rural sector have always been under the control of the central administration. In the agricultural process, the peasants had a number of negatives. In this context, the peasants who have brought down the negatives they have lived, asked for information about what measures the central government has taken in their rights. It is necessary to investigate how the peasants behave in the face of the problems they encountered in the past time, from the process in which the farms meet with the seed to the marketing of the yields obtained. The XVI. In the second half of the century, farmers continued their classical agricultural activities in their agricultural activities, around labour and capital, unable to find a solution to the problems in agriculture, having a negative impact on the percentage of the produced product in one hour. It has also been explained what measures the central administration has taken against the rule of the peasants to continue the classical agriculture methods, to make the agriculture dependent on climate conditions and some government officials (ehl-i örf and al-i sher) to submiss the peasants on taxes. Here, the state’s function in the face of the chronic problems of the peasants was very important. The Ottoman State paid great attention to the planting and shaping of agricultural areas and the collection of taxes from the peasants. But as the peasants did not organize the peasants to equip their land in addition to their classical agricultural activities, they did not be able to completely prevent them from being exploited by the displacers or by the counsellers and the counsellers. In this context, the Central Government XVI. In the second half of the century, he emphasized that the tax revenues provided in rural areas should not be reduced and that the cities should not experience difficulties in the supply of basic foods (fruit and meat, etc.). The XVI. In the second half of the century, the problems that farmers faced from production to market, the challenges they faced in the marketing of the products they have grown, and the problems that occurred on agricultural activities, were addressed and studied by the "pumping records". It was among the most important income penses of the state that the taxes obtained in agricultural activities were made. In this context, the Ottoman State has studied the effects on the production of human and natural problems that the farmers encounter in the process from production to market, which have an important place in the socio-economic structure, which the farmers have taken decisions as a result of the problems that the farmers encounter.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 444
Atıf : 569
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini