Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
Tavşanlarda İzofluran, Sevofluran, Propofol-Fentanil, Medetomidin-Midazolam-Ketamin ve Ksilazin-Ketamin ile Oluşturulan Uzun Süreli Anestezinin Akut Faz Proteinleri ve Kardiyak Troponin I Konsantrasyonları Üzerine Etkisi
2018
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, kalp üzerine olumsuz etkileri bilinen enjektabl anestezik kombinasyonlardan medetomidin-ketamin-midazolam ve ksilazin-ketamin ile kardiyoprotektif etkileri bilinen inhalasyon anesteziklerinden izofluran ve sevofluran ile enjektable anesteziklerden propofol-fentanil kombinasyonlarının kalp üzerindeki olası yan etkilerinin göstergesi olan kardiyak troponin I ve C-reaktif (CRP) proteinin düzeylerinin karşılaştırmalı olarak araştırılması amaçlanmıştır. Hayvan materyalini 15 erkek ve 15 dişi olmak üzere toplam 30 adet erişkin Yeni Zelanda tavşanı oluşturdu. Tavşanlar altışarlı 5 gruba ayrıldı. Bu amaçla 1. gruptaki tavşanlara izofluran ile 4 saatlik anestezi sağlandı. 2. gruptaki hayvanlara ise 1. gruptakiyle aynı prosedür sevofluran kullanılarak uygulandı. 3. gruptaki hayvanlara ise başlangıçta midazolam, medetomidine and fentanyl i.m. uygulanarak takiben ek doz uygulaması ile toplam 4 saatlik bir anestezi oluşturuldu. 4. gruptaki hayvanlara ise fentanil ve propofol ile indüksiyonunu takiben genel anestezinin idamesi propofol ve fentanil ile toplam 4 saatlik bir anestezi sağlandı. Son gruptaki hayvanlara ksilazin ile premedike edilerek ketamine ile 4 saatlik anestezi oluşturuldu. Ayrıca her tavşan için anestezi öncesi, sırası ve sonrasında refleksler, kalp atım sayısı, solunum sayısı ve biyokimyasal (CRP and cTn-I) parametreler kayıt edildi. 5. grup ve 3. grup kombinasyonları major cerrahi prosedürler için uygun bulunurken 1. grup ve 2. grup anestezi protokolleri ise minor cerrahi prosedürler için daha uygun bulundu. Kalp atım sayısında 2. grupta ve 3. grupta başlangıç değerlerine göre azalma istatiksel olarak anlamlı bulundu. CRP ve cTn-I değerlerinde, gruplar arasında ve başlangıç değerlerine göre istatiksel olarak analizleri yapıldı; ancak anlamlı bir fark belirlenmedi. Sonuç olarak, kardiyak troponinler uzun süreli anesteziye bağlı oluşabilecek akut miyokardiyal hasarın erken belirlenmesinde kullanılabileceği kanısına varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The effect of long-term anesthesia produced by Izofluran, Sevofluran, Propofol-Fentanil, Medetomidin-Midazolam-Ketamin and Ksilazine-Ketamin on acute phase proteins and heart troponin I concentrations
2018
Yazar:  
Özet:

This study aims to compare the levels of cardiovascular troponin I and C-reactive (CRP) proteins from known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia to known injectable anesthesia. The animal material was composed of a total of 30 adult New Zealand rabbits, including 15 men and 15 women. The rabbits were divided into five groups. For this purpose, 4 hours of anesthesia was provided with isofluran to the 1st group rabbits. The animals of the 2nd group were used in the same procedure as the 1st group. and 3. The animals in the group are primarily midazolam, medetomidine and fentanyl. After the application, an anesthesia was created for a total of 4 hours with additional dose. Animals in the 4th group were given an anesthesia of a total of 4 hours with fentanyl and propofol after induction of general anesthesia. The animal in the last group was premedicated with xylazine and a 4-hour anesthesia was created with ketamine. Reflections, heart rate, respiratory rate, and biochemical (CRP and cTn-I) parameters were also recorded before, in order and after anesthesia for each rabbit. The 5th and 3rd group combinations were suitable for major surgical procedures while the 1st and 2nd group anesthetic protocols were more suitable for minor surgical procedures. The heart rate is 2. In the group and in the third group, the reduction was statistically meaningful according to the initial values. CRP and cTn-I values were statistically analyzed between groups and based on their starting values, but no significant difference was determined. As a result, it has been found that heart troponins can be used in the early detection of acute myocardial damage that may be associated with long-term anesthesia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 1.905
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi