Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 26
 İndirme 10
Velilerin Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Metaforik Algıları
2022
Dergi:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada velilerin sınıf öğretmenlerine yönelik algılarının metafor analizi yöntemi ile ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş İlinin Pazarcık İlçesinde yaşayan ve ilkokullarda öğrencisi bulunan 107 veli katılmıştır. Velilerin sınıf öğretmeni algılarını ortaya çıkarmak için katılımcılardan “Sınıf Öğretmeni………………….……..gibidir. Çünkü…………………………….”sorusunun yer aldığı açık uçlu yazılı anket formunu tamamlamaları istenmiştir. Aynı soru formda üç defa sorulmuştur. Bu sayede velilerin sınıf öğretmenlerine yönelik farklı algılarını ve bu farklı algıların nedenlerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi ile analiz edilerek çözümlenmiş ve anlamlandırılmıştır. Analiz sonucunda velilerden toplanan 72 farklı metafor katılımcılar tarafından toplam 220 defa tekrarlanmıştır. Elde edilen 220 metafor benzer ve ortak özelliklerine göre 9 tema altında toplanmıştır. Daha sonra bu dokuz tema ayrıntılı incelenmiş ve ardından 9 temanın cinsiyete göre analizi yapılmıştır. Analiz sonucu oluşturulan temaların frekans değerlerine göre sıralanmış hali şu şekildedir “ışık saçan” (f:52), “bilgi veren” (f:39), “hayat veren” (f: 39), “emek veren ve üreten” (f:37), “yol gösteren” (f:17), “şekil veren” (f:17), “cesur olan” (f:7), “rol model olan” (f:6) ve “çiçek” (f:6). Katılımcılar tarafından en çok tekrar edilen metaforların ise frekans değerlerine göre sıralanmış hali şu şekildedir “kitap” (f:18), anne (f:14), ağaç (f:12), bilgisayar (f:10), ışık (f:9), lamba (f:7), mum (f:6), kandil (f:6), bilge (f:6) ve karınca (f:6). Cinsiyet açısından temalar incelendiğinde ise, “Işık saçan” (f:31), “Hayat veren” (f:26), “Emek veren ve üreten” (f:22) “Yol gösteren” (f:10) ve “Şekil veren” (f:10) kategorilerinde kadın katılımcıların ağırlıklı olduğu görülürken “Rol model olan” (f:3) kategorisinde kadın ve erkek katılımcıların sayısının eşit olduğu görülmüştür. “Bilgi veren” (f:27) ve “Cesur olan” (f:3) kategorisinde ise erkek veliler kadın velilere göre daha baskındır. Tamamen kadın velilerin algılarıyla oluşan kategori ise “çiçek” (f:6) kategorisidir. Araştırma sonucuna göre velilerin sınıf öğretmenleri hakkında geliştirdikleri metaforlar olumlu ve onure edici niteliktedir.

Anahtar Kelimeler:

The Metaphor Of Teachers For Teachers
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the aim is to reveal the perceptions of the parents towards classmates by metaphor analysis method. The study 2018-2019 educational year was attended by 107 teachers living in the market district of Kahramanmaraş Province and having students in primary schools. The teachers of the classroom are the teachers of the classroom ........................................................ ........................................................"The question was asked to complete the open-end written survey form. The same question has been asked three times in the form. Thus, it is intended to reveal the different perceptions of the tutors towards classmates and the reasons for these different perceptions. The data collected is analyzed and understood by content analysis. The analysis resulted in a total of 220 repetitions by 72 different metaphors collected from parents. The 220 metaphors obtained were gathered under 9 themes according to their similar and common characteristics. Then these nine topics were thoroughly examined and then the nine topics were analyzed by gender. The status ranged according to the frequency values of the themes created as a result of the analysis is as follows: “lighting” (f:52), “informationing” (f:39), “living” (f: 39), “giving and producing” (f:37), “howing” (f:17), “forming” (f:17), “sorging” (f:7), “rol modeling” (f:6) and “flowering” (f:6). The most repeated metaphors by the participants are classified according to the frequency values as "book" (f:18), mother (f:14), tree (f:12), computer (f:10), light (f:9), lamp (f:7), candle (f:6), candle (f:6), wise (f:6) and bear (f:6). When the topics are examined in terms of gender, the women and men in the categories "Lighting" (f:31), "Giving Life" (f:26), "Giving and Producing" (f:22) "Working" (f:10) and "Giving Shape" (f:10) appear to be major, while the women and men in the categories "Role Model" (f:3) appear to be equal. In the categories “Wise” (f:27) and “Wise” (f:3) the male guardians are more dominant than female guardians. The category, which is fully composed of the perceptions of the female guardians, is the category "Flower" (f:6) . The research finds that the metaphors they develop about classmates are positive and honorable.

Anahtar Kelimeler:

Metaphorical Perceptions Of Parents' Related To Classroom Teachers
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.902
Atıf : 17.904
2023 Impact/Etki : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi