Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
Diz Osteoartritli Bireylerde Osteoartrit Şiddeti, Ağrı, Alt Ekstremite Kas Kuvveti, Kinezyofobi ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Osteoartrit (OA), kronik özürlülüğün başlıca nedenleri arasındadır. Ağrı ve OA'nın diğer semptomları, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir. Bu çalışmada diz OA'lı bireylerde osteoartrit şiddeti, ağrı, kas kuvveti, hareket korkusu ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya diz OA'sı olan 100 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 65,50±2,74 ve beden kitle indeksi 27,89±1,21 kg/m2 idi. OA şiddeti Lequesne Algofunctional Index (LAI) ile değerlendirildi. Ağrı düzeyleri ve fonksiyon üzerine etkileri Görsel Analog Skala (VAS) ve WOMAC Osteoartrit İndeksi ile değerlendirildi 5-Tekrarlı Otur Kalk Testi (5-STS) ve Merdiven İnip Çıkma Testi (ST) ile fonksiyonel kas kuvveti Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile kinezyofobi SF-12 Ölçeği ile yaşam kalitesi değerlendirildi. Bulgular: LAI ile VAS istirahat (r=0,34), VAS gece (r=0,30) ve SF-12 mental skor (r=-0,20) arasında zayıf bir korelasyon vardı (p<0.05). LAI ile VAS dinlenme (r=0,34), VAS gece (r=0,30) ve SF-12 mental skor (r=-0,20) arasında zayıf bir korelasyon vardı (p<0.05). LAI ile VAS akt (r=0.40), ST (r=0.46), 5-STS (r=0.47) ve WOMAC arasında tüm alt parametrelerle (r=0.57, 0.55, 0.52, 0.46, sırasıyla), SF-12 puanı (r=-0.46), SF-12 fiziksel puanı (r=-0.41) arasında orta düzeyde korelasyon vardı (p<0.05). Sonuç: OA şiddeti arttıkça ağrı şiddeti artmakta ve fonksiyonel alt ekstremite kuvveti azalmaktadır. Ayrıca kinezyofobi düzeyi arttıkça yaşam kalitesi de düşmektedir. OA şiddetinin ilerlemesini kontrol etme sürecinde, ağrıyı azaltmak ve kas kuvvetini artırmak, kinezyofobi düzeyini azaltmak ve yaşam kalitesini artırmak açısından faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Osteoarthritis Severity, Pain, Lower Extremity Muscle Strength, Kinesiophobia, and Quality Of Life In Individuals With Knee Osteoarthritis
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Osteoarthritis (OA) is among the primary causes of chronic disability. Pain and other symptoms of OA may have an effect on function and quality of life. The study aims to investigate the relationship between osteoarthritis severity, pain, muscle strength, kinesiophobia, and quality of life in individuals with knee OA. Material and Method: 100 patients with knee OA were enrolled in this study. The mean age of the patients was 65.50±2.74 years and the mean body mass index was 27.89±1.21 kg/m2. The severity of OA was evaluated with the Lequesne Algofunctional Index (LAI). Pain levels and their effect on function were evaluated with the Visual Analog Scale (VAS) and WOMAC Osteoarthritis Index; functional muscle strength with the Sit-to- Stand Test (5-STS) and Stair Test (ST); kinesiophobia with the Tampa Kinesiophobia Scale; quality of life with the SF-12 Scale. Results: There was a weak correlation between LAI and VAS rest (r=0.34), VAS night (r=0.30), and SF-12 mental score (r=-0.20) (p<0.05). There was a moderate correlation between LAI and VAS act (r=0.40), ST (r=0.46), 5-STS (r=0.47), and WOMAC with all subparameters (r=0.57, 0.55, 0.52, 0.46, respectively), SF-12 score (r=-0.46), SF-12 physical score (r=-0.41) (p<0.05). Conclusion: As the severity of OA increases, the pain intensity increases, and the functional lower extremity strength decreases. Moreover, as the kinesiophobia level increases, the quality of life decreases. In the process of controlling the progression of OA severity, reducing pain and increasing strength might prove beneficial in diminishing the level of kinesiophobia and increasing the quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.638
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi