Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Pulmoner Tromboemboli Şüphesinde Bt Anjiografinin Verimliliği ve Pulmoner Tromboemboli Dışı Radyolojik Bulguların Analizi
2020
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada amacımız pulmoner tromboemboli (PTE) şüphesiyle pulmoner BT anjiografi yapılan hastalarda PTE pozitiflik oranını araştırmaktı. Ayrıca BT anjiografide saptanan alternatif tanıların sıklığını ve alternatif tanıların saptanmasında akciğer grafisinin rolünü belirlemekti. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya Ocak 2018- Mayıs 2018 tarihleri arasında acil servise başvuran ve PTE şüphesiyle pulmoner BT anjiografi yapılan hastalar dahil edildi. Radyolojik rapor bazında PTE negatif, PTE pozitif ve şüpheli olmak üzere hastalar üç gruba ayrıldı. PTE negatif grupta BT anjiografi incelemeleri alternatif tanılar yönünden iki radyolog tarafından gözden geçirildi. Alternatif tanılar konsolidasyon, kitle ve amfizem gibi hastaların klinik ve semptomlarını açıklayan bulgular olarak tanımlandı. Akciğer grafileri alternatif tanıların saptanabilirliği yönünden değerlendirildi. Başvuru anındaki semptomlar, klinik bulgular ve laboratuar bulguları kaydedildi. Bulgular: Ocak 2018-Mayıs 2018 tarihleri arasında toplam 683 hastaya PTE şüphesiyle pulmoner BT anjiografi yapılmıştı. Hastaların %6,4’ünde PTE pozitifti. PTE saptanmayan hastaların %65’inde klinik bulgular ve semptomları açıklayabilecek alternatif tanılar mevcuttu. En sık alternatif tanılar konsolidasyon, atelektazi, amfizem ve bronşiektaziydi. Bu alternatif tanıların %72’si hastaların akciğer grafilerinde de izlendi. Hastaların %15’inde semptomlarla ilişkisiz insidental bulgular saptandı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda PTE şüphesiyle uygulanan pulmoner BT anjiografi incelemelerinde alternatif tanıların PTE tanısından çok daha yüksek bir oranda saptandığını ve bu alternatif tanıların büyük çoğunluğunun ise BT’ye gerek kalmadan akciğer grafisi ile tespit edilebileceğini ortaya koyduk.

Anahtar Kelimeler:

The Efficiency Of Bt Anjiography In Lung Tromboembolism Suspicious and Analysis Of Non-lung Tromboembolism Radiological Foundations
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, our aim was to investigate the PTE positive rate in patients with pneumonic BT anjiography suspected of pneumonic tromboembolism (PTE). It also determined the frequency of alternative diagnoses identified in the IT angiography and the role of lung graphics in the determination of alternative diagnoses. Tools and Methods: The study included patients who were applying for emergency service between January 2018 and May 2018 and who had a pulmonary IT anjiography with PTE suspicion. Based on radiological reports, patients were divided into three groups: PTE negative, PTE positive and suspicious. BT anjiography studies in the PTE negative group were reviewed by two radiologists in the direction of alternative diagnoses. Alternative diagnoses were defined as clinical and symptomatic findings of patients such as consolidation, mass and amphysema. The lung charts were evaluated in the direction of the detectiveness of alternative diagnoses. Symptoms at the time of application, clinical findings and laboratory findings were recorded. Results: Between January 2018 and May 2018, a total of 683 patients were subjected to pulmonary BT angiography with suspicion of PTE. In 6.4% of patients, PTE was positive. 65% of patients who did not detect PTE had alternative diagnoses that could explain clinical findings and symptoms. The most common alternative diagnoses were consolidation, atelektacy, amphysema and bronchicectasis. 72% of these alternative diagnoses were also observed in the lung graphs of patients. In 15% of patients, incidental findings were unrelated to symptoms. The result of our study found that in the pulmonary IT angiography studies applied with PTE suspicion, alternative diagnoses were found at a much higher rate than the PTE diagnosis, and that the vast majority of these alternative diagnoses could be detected by lungs graphics without BT being needed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.169
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini