Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 47
 İndirme 14
Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmeni Adaylarının Fetemm Farkındalıkları ve Fetemm Öğretim Yönelimlerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Gelecek Vizyonlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin bas¸ harflerinin kısaltılması FeTeMM olarak ifade edilmektedir. FeTeMM eğitimi okul öncesinden başlayarak yüksek öğretimi de içine alan disiplinler arası bir yaklaşım olarak ele alınmaktadır. Farklı alanlarda öğrenim gören adaylarla kıyaslandığında okul öncesi ve sınıf öğretmeni adaylarının bütünleştirilmiş FeTeMM öğretimini uygulama hususunda en uygun hedef kitlelerden birisi olduğu söylenebilir. Bu adayların geleceğin öğretmeni olacakları verilecek olarak eğitimi geleceğin öğretmenleri olarak, FeTeMM eğitimi kapsamında yer alan disiplinleri okul öncesi ve ilkokul eğitiminde kullanmak ve öğretme sorumluluğunu üstlenmektedir. Bu sebeple, bu araştırma okul öncesi ve sınıf öğretmeni adaylarının FeTeMM öğretim farkındalık ve yönelim düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Marmara bölgesinde yer alan bir devlet üniversitesi eğitim fakültesinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf okulöncesi ve sınıf öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Okul öncesi ve sınıf öğretmen adaylarının FeTeMM öğretim yönelimlerini, Lin ve William (2015) tarafından geliştirilen ve Hacıömerogˆlu ve Bulut (2016) tarafından Tu¨rkc¸e uyarlaması yapılan Entegre FeTeMM Öğretimi Yönelim Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca Buruk ve Korkmaz (2016) tarafından geliştirilen FeTeMM Farkındalık Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, öğretmen adaylarının genel olarak FeTeMM eğitimi farkındalık ve yönelim düzeylerinin olumlu ve yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Adayların FeTeMM eğitimi kapsamında olumlu görüşlerinin olduğu, olumsuz bakış açıları geliştirmedikleri görülmektedir. Cinsiyet, sınıf düzeyi ve öğrenim görülen program değişkenlerine göre öğretmen adaylarının FeTeMM farkındalığına yönelik görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre adayların FeTeMM öğretim yönelimleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Sınıf düzeyi değişkenine göre adayların FeTeMM öğretimine yönelik tutumları arasında 4. sınıfların lehine anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Öğrenim görülen program değişkenine göre adayların tutum, sübjektif ölçüt ile algılanan davranış kontrolü ve davranış yönelimiyle ilişkili görüşleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farklılığın sınıf eğitimi programında öğrenim gören öğretmen adaylarının lehine olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Pre-school and Class Teacher Candidates Fetemm Awareness and Fetemm Teaching Guidelines Review
2021
Yazar:  
Özet:

The short term of science, technology, engineering and mathematics is expressed as FeTeMM. FeTeMM education is considered as a interdisciplinary approach that includes higher education, starting from pre-school. Compared to the candidates studying in different fields, it can be said that pre-school and class teacher candidates are one of the most suitable target audiences in the implementation of the integrated FeTeMM teaching. As teachers of the future will be given to these candidates to be the teacher of the future, FeTeMM takes responsibility to use the disciplines included in the framework of education in pre-school and primary education and teaching. Therefore, this research aims to study the levels of teaching awareness and orientation of the FeTeMM pre-school and class teacher candidates. In the study, a relative model of quantum research methods was used. The examples of the study are formed by 3rd and 4th-class pre-school and class teacher candidates who are studying at a state university in the Marmara region. The FeTeMM teaching guidelines of pre-school and class teacher candidates have been developed by Lin and William (2015) and adapted to Tu ̈rkc ̧e by Hacıömerog ̈lu and Cloud (2016) with the Integrated FeTeMM teaching guideline scale. The study also gathered data with the FeTeMM Awareness Scale developed by Bad and Not Afraid (2016). As a result of the findings obtained, the teacher candidates have shown that the level of awareness and orientation of FeTeMM education in general is positive and high. The candidates have positive opinions in the framework of the FeTeMM training, and they do not develop negative views. According to gender, class level and program variables seen in learning, there is no significant difference between the opinions of the teacher candidates on the FeTeMM awareness. According to the gender variable, there is no significant difference between the FeTeMM teaching directions of the candidates. According to the class level variable, there is a significant difference between the attitudes of the candidates towards the FeTeMM teaching in favour of the 4th class. According to the study program variable, there is a significant difference between the candidates' attitude, subjective measurement and behavioral control and behavioral orientation, and this difference appears to be in favour of the teacher candidates who study in the classroom training program.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gelecek Vizyonlar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 96
Atıf : 22
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini