Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 332
 İndirme 81
Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Finansmanı
2019
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Kamu hizmetlerinde devlet ve yerel yönetimler önemli bir rol oynamaktadırlar. Yerel yönetimlerin finansal yapısı, sunulan hizmetlerin kalitesini ve boyutunu belirleyen en önemli unsurlardan birisidir. Yerel hizmetlerin sunumunda önemli bir role sahip olan belediyelerin üstlendikleri altyapı ve üst yapı hizmetlerine olan talebin artmasına bağlı olarak belediyeler daha fazla finansal kaynağa ihtiyacı ihtiyaç duymaktadırlar. Söz konusu hizmetleri etkin ve verimli bir şekilde yerine getirebilmeleri için finansal açıdan güçlü bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı yerel yönetimlerin finansman kaynaklarının incelenmesi olup ayrıca Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yerel yönetimlerin gelir gerçekleşme rakamlarından yararlanılarak 2015-2017 yıllarını kapsayan dönem için yerel yönetim birimlerinin gelirleri analiz edilmiştir. Çalışmada yerel yönetim birimlerinin gelirleri öz gelirler, merkezi bütçeden yapılan transferler ve borçlanma şeklinde sınıflandırılarak Türkiye’deki yerel yönetim birimlerinin gelir yapılarının bileşimleri ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışma sonucunda yerel yönetimlerin finansman kaynaklarının yıllar itibariyle artış gösterse de özellikle öz gelirlerin yeterli düzeyde olmadığı, toplam gelirlerinin yaklaşık yarısının merkezi bütçeden alınan paylardan oluştuğu ve gelir gider dengesizliğinden dolayı da borçlanma seçeneği ile karşı karşıya kaldıkları görülmüştür. Türkiye’de yerel yönetimlerin 2017 yılında öz gelirleri 63 milyar TL, merkezi otorite tarafından yapılan transferler 60,3 milyar TL ve toplam borçları ise 107,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere öz gelirler ile merkezi otorite tarafından yapılan transferler hemen hemen eşit düzeydedir. Bu durum yerel yönetimlerin özerkliğini tartışmalı hale getirmektedir. Yeterli bütçeye sahip olamayan yerel yönetimlerin ağır bir borç yükü altında oldukları görülmektedir. Yasal düzenlemeler ile borçlanma politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Turki̇ye’de Yerel Yoneti̇mleri̇n Fi̇nansmani
2019
Yazar:  
Özet:

Government and local governments play an important role in public services. The financial structure of local governments is one of the most important elements that determine the quality and size of the services offered. Due to the increased demand for local services and infrastructure services by the municipalities that have an important role in the provision of local services, the municipalities need more financial resources. They need a strong financial structure to be able to perform these services effectively and efficiently. The aim of this study is to examine the resources of the local governments and to analyze the income of the local governments for the period covering the years 2015-2017 using the income realization figures published by the General Directorate of Accounting. In the study, the income of local governance units is classified in the form of own income, transfer from the central budget and debt, and the compositions of the income structures of local governance units in Turkey have been studied separately. The study has shown that while local governments have increased their funding resources over the years, their own income is not sufficient, half of their total income consists of shares from the central budget, and they are also faced with the option of debt due to incomes and expenditure imbalances. In Turkey, local governments in 2017 own income was 63 billion TL, transfer by the central authority was 60.3 billion TL and total debt was 107.6 billion TL. As you can see, the transfers made by the central authority and the own income are almost equal. This makes the autonomy of local governments controversial. Local governments that do not have sufficient budgets are under a heavy debt burden. Legal regulations and debt policies need to be rearranged.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini