Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 99
 İndirme 55
Üniversite Öğrencilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimlerinin Yordayıcısı Olarak Karar Vermede Öz Saygı ve Karar Verme Stilleri
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimini karar vermede özsaygı ve karar verme stillerinin ne oranda yordadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenimine devam eden toplam 435 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin 224’ü (51,5) kadın ve 211’i (%48,5) erkek olup yaş ortalamaları 21.04’tür. Araştırmada öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimini belirlemek için “California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği”, karar vermede özsaygı ve karar verme stillerini belirlemek için “Melbourne Karar Verme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada eleştirel düşünme eğilimlerini, karar vermede özsaygı ve karar verme stillerininin ne oranda yordadığını ortaya çıkarmak için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda karar vermede özsaygı, dikkatli, kaçıngan, erteleyici ve panik alt ölçeklerinin birlikte, eleştirel düşünme eğilimini anlamlı olarak yordadığı görülmüştür. Söz konusu beş değişkenin eleştirel düşünme eğiliminin %44’ünü açıkladığı bulunmuştur. Çalışmada eleştirel düşünme ile karar vermede özsaygı ve dikkatli stil arasında pozitif yönde, kaçıngan, erteleyici ve panik stilleri arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öğrencilerin karar vermede öz saygı düzeyi ve dikkatli stil puanları artıkça eleştirel düşünme eğilimi puanları da artmakta, kaçıngan, erteleyici ve panik stilleri puanları azaldıkça eleştirel düşünme eğilimi puanları da azalmaktadır. Sonuç olarak olarak üniversite öğrencilerinin karar verme becerilerini geliştirmeye yönelik yapılacak grup rehberliği çalışmalarının onların eleştirel düşünme becerilerini de artıracağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Self-esteem and Decision Making Styles In Decision Making As The Predictors Of Critical Thinking Dispositions Of University Students
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

This study has been conducted to measure the effect of self-esteem and decision making styles of university students in decision making as the predictors of critical thinking dispositions. Study sampling is composed of a total of 435 students being trained in the Faculty of Education at Mustafa Kemal University during the spring term of 2016-2017 academic year. 224 students (51,5%) are female, 211 students (48,5%) are male and mean age of the population is 21.04. In this study “The California Critical Thinking Disposition Inventory” was applied to designate students' critical thinking disposition whereas “Melbourne Decision making Scale” was employed s to detect self-esteem and decision making styles in decision making. In this study multiple regression analysis was harnessed so as to unveil the effect of self-esteem and decision making styles of university students in decision making as the predictors of critical thinking dispositions. At the end of multilinear regression analysis it was identified that self-esteem, vigilance, buck-passing, procrastination and hypervigilance subscales collectively predicted significantly their critical thinking disposition in any given decision making process. It was then put forth that these five variables explained 44% of critical thinking disposition. In this study a positive and significant relationship was measured between critical thinking and decision making; a positive and significant relationship between self-esteem and vigilance; a negative and significant relationship between buck-passing, procrastination and hypervigilance styles. In parallel with the increment of self-esteem level and vigilance style scores of students while making decisions, a corresponding rise was measured in their critical thinking disposition scores. On the other hand as their scores of buck-passing, procrastination and hypervigilance styles decreased there was an identical fall in their critical thinking disposition scores. It was thus concluded that group counseling activities at universities to hone students' decision making skills would correspondingly elevate their critical thinking skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.997
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini