Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 74
 İndirme 47
MİLLİ GÜREŞÇİLERDE DUYGUSAL ZEKÂ, ÖZ-YETERLİK VE HEDEF YÖNELİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ
2016
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, milli güreşçilerin duygusal zekâ, öz-yeterlik ve hedef yönelimlerini belirleyerek, bazı bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak ve aralarındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmaya 2014-2015 yılında Türkiye Genç ve A Milli Takım kampında yer alan; 12 kadın (?" " "X" ¯?_"yaş" =30.83 ± 6.96) ve 59 erkek (?" " "X" ¯?_"yaş" =24.57 ± 5.48), serbest ve greko-romen branşlarında müsabakalara katılan 71 güreşçi ("X" ¯_"yaş" =25.36±6.17) gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak ‘Bar-On Duygusal Zekâ Ölçeği’, ‘Sporda Görev ve Ego Yönelimleri Ölçeği’ ve ‘Genel Öz-Yeterlik Ölçeği’ kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde normal dağılım koşulları yerine gelmediği için non-parametrik testlerden Spearman Sıra Korelasyon Analizi, Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, güreşçilerin genel duygusal zekâ düzeyleri orta, öz-yeterlikleri yüksek, görev ve ego yönelimleri orta düzeyde bulunmuştur. Öz-yeterlik ile duygusal zekânın şartlara ve çevreye uyum alt boyutu arasında negatif yönde düşük düzeyde (p<0.01), öz-yeterlik ile görev yönelimi arasında pozitif yönde orta düzeyde (p<0.01) ve öz-yeterlik ile ego yönelimi arasında pozitif yönde düşük düzeyde (p<0.05) anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Analizler, duygusal zekânın alt boyutlarından kişisel farkındalık (p<0.05), şartlara uyum (p<0.05) ve genel ruh hali (p<0.05) puanlarının yaşa göre farklılaştığını; duygusal zekânın alt boyutlarından alınan puanların millilik sayısına ve cinsiyete göre farklılaşmadığını göstermiştir (p>0.05). Görev ve ego yönelimli olma yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmazken (p>0.05), görev yönelimli olmanın cinsiyete göre farklılaştığı (p<0.05); öz-yeterliğin ise cinsiyet, yaş ve millilik sayısına göre farklılaşmadığı görülmüştür (p>0.05). Milli takım kamplarında sıkı bir disiplin altında olan sporcuların, bu ortama uyum sağlamak için öz-düzenlemeler ve değişiklikler yapmaları gerekebilir. Güreşçilerin şartlara ve çevreye uyumları ile öz-yeterlikleri arasındaki negatif ilişki bu durumla açıklanabilir. Hedef yönelimlerinin öz-yeterlikle pozitif ilişkili olması, elit düzeyde güreşçilerden oluşan araştırma grubunun bu süreçte öz-yeterliklerini yüksek algılamalarıyla açıklanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.791
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi