User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 9
 Views 207
 Downloands 37
SOSYAL AĞLAR VE MODERN İNSANIN YALNIZLAŞMASI: COCA-COLA REKLAM ÖRNEĞİ
2019
Journal:  
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

İnternetin ağlar oluşturarak hayatımızın içine girmesi ve son on yıldır milyarlarca kişi tarafından kullanılması, internet ile mobil iletişimin yakınsamasının bir sonucudur. Her teknoloji, toplumların üzerinde toplumsal ve sosyal açıdan dönüşümler ve değişimler sağlamaktadır. Özellikle iletişim teknolojileri ile beraber, toplumların alışkanlıklarından,  yıllardır süregelen kültürlerine, yapılarına, iş yaşamlarına kadar değişimler oluşmaktadır. Modernleşen bireyler geleneksel iletişim biçimlerinden ziyade, parmak dokunuşlarıyla dünya çapında birçok kullanıcıya erişme imkânı sağlayan bir ağ iletişimini tercih etmektedirler. Her türlü iletişimin bu ağlar üzerinden yapılması, dijital ağların çok fazla tercih edilmesi yeni bir sosyalleşme süreci olarak görülmeye başlanmıştır. Modernliğin getirmiş olduğu bu dönüşüm, geçmiş zamanlarda olan dönüşümlerden çok daha etkili olmuş, sadece “dijital yerliler” olarak anılan bu çağın içine doğmuş gençler değil onlardan daha eski jenerasyonlar bile bu değişime ayak uydurmuşlardır. Yaşı ne olursa olsun modern çağda yaşayan her insan kendini yenilemesini zorunlu hale getiren teknoloji ve internet geleneksel toplumsal düzenin ortadan kaybolmasına, yeni bir sosyalleşme sürecinin başlamasına neden olmuştur. Bu süreçle beraber, kişilerin ilişkileri, yaşama biçimleri, iletişimleri farklı bir boyut kazanmıştır. Bireylerin, diğer insanlarla kurdukları iletişim, teknolojiyle aracılanmış bir iletişim biçimine dönüşmüş, zaman ve mekan kavramı ortadan kalkmıştır. Bu anlık iletişim beraberinde beden dili (jest, mimik) içermeyen, sanal davranış ve sanal duygular içeren bir süreci kapsamaktadır. Bu bağlamda, sanal ortam üzerinde oluşturulan iletişim, kişileri yalnızlaşma sürecine götürmektedir. Dijital ağlar “   manuel” toplumları doğurmuş olup insanların bir araya gelememesine neden olmuştur. Bir araya gelen kişilerin ise belli bir süre sonra arkadaşları ile aynı ortamdayken “sanal” ortamlarına dönmeyi tercih ettikleri gözlenmektedir. Bu çalışma ile toplulukların içinde yaşayan “yalnız” kişilerin sosyal ağlar aracılığıyla sosyalleşme çabalarına ve teknoloji sayesinde modernleşen fakat bir o kadar yabancılaşmış topluma Coca Cola’nın “Sosyal Medya” temalı reklam filmi penceresinden eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşılacaktır.

Keywords:

Social Networks and Modern Man's Falsehood: COCA-COLA Advertising Example
2019
Author:  
Abstract:

The fact that the Internet has entered our lives by creating networks and has been used by billions of people over the last decade is a result of the closer internet and mobile communication. Every technology brings social and social transformations and changes over the societies. Especially with communication technologies, there are changes from the habits of communities, to the cultures, structures, and business lives that have continued for years. Modern individuals prefer a network communication that allows access to many users around the world by fingernails rather than traditional forms of communication. All kinds of communication through these networks have begun to be seen as a new process of socialization. This transformation that modernity has brought has been much more effective than the transformations in the past, not only the young people born in this age called “digital indigenous” but even the generations older than them have adhered to this transformation. Technology and the Internet, which make every man living in the modern era compulsory to renew himself, have led to the disappearance of the traditional social order, the beginning of a new process of socialization. With this process, people’s relationships, way of life, communications have gained a different dimension. The communication that individuals establish with others has become a form of communication through technology, the concept of time and space has disappeared. This instant communication covers a process that does not contain body language (jest, mimic), which involves virtual behavior and virtual emotions. In this context, the communication created on the virtual environment leads people to the process of loneliness. Digital networks have created "manual" societies and have made people unable to gather together. The people who come together are observed that after a certain time they prefer to return to the "intellectual" environments while in the same environment with their friends. This study will approach the socialization efforts of “only” people living within communities through social networks and a modernized but so aliened society through technology with a critical perspective from the “Social Media” advertising film window of Coca-Cola.

Keywords:

0
2019
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles




Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.927
Cite : 18.104
2023 Impact : 0.337
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi