Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 127
 İndirme 52
Finansal Gelişmişlik ile İnsani Gelişmişlik Arasındaki Eşbütünleşme ve Nedensellik İlişkileri
2019
Dergi:  
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Literatürde, insani gelişmişliğin sadece ekonomik boyutunu ifade eden ekonomik büyüme ile finansal gelişme arasındaki ilişkileri konu alan çalışmalar oldukça fazladır. Bununla birlikte, ülkelerin finansal gelişmişlik düzeyi ile insani gelişim seviyeleri arasındaki ilişkilerin pek fazla yer almadığı görülmektedir. Bu çalışmada ülkelerin gelir, eğitim ve sağlık göstergelerini içeren ve bu bağlamda birleşik bir endeks olan Birleşmiş Milletler’ in İnsani Gelişme Endeksi ile finansal gelişme ilişkisi üzerinde durulmuştur. Çalışma Türkiye özelinde ampirik kanıtlar sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla finansal gelişmenin ölçüsü olarak dört farklı finansal gelişmişlik göstergesi kullanılarak oluşturulmuş finansal gelişmişlik endeksi kullanılmış olup bu endeksin Birleşmiş Milletler’in İnsani Gelişme Endeksi ile ilişkisi incelenmiştir. Veriler 1990-2015 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada analiz yöntemleri olarak temel bileşenler analizi, ARDL sınır testi eşbütünleşme analizi ve Toda-Yamamoto yaklaşımlı Granger nedensellik analizi kullanılmıştır. ARDL analizi sonucunda kısa ve uzun vadeli ilişkiler tespit edilemezken Toda-Yamamoto analizi sonucunda literatürdeki çalışmaların bulguları ile uyumlu olarak finansal gelişmeden insani gelişmeye doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Fi̇nansal Geli̇smi̇sli̇k İle İnsani̇ Geli̇smi̇sli̇k Arasindaki̇ Esbutunlesme ve Nedenselli̇k İli̇ski̇leri̇
2019
Yazar:  
Özet:

In literature, there is quite a lot of studies on the relations between economic growth and financial development, which only represents the economic dimension of human development. However, it appears that the relations between the countries’ level of financial development and the level of human development are not much included. This study focuses on the relationship of financial development with the United Nations Human Development Index, which includes countries’ income, education and health indicators and is a common index in this context. The study aims to provide empirical evidence in particular in Turkey. For this purpose, the financial development indicator used four different financial development indicators as the measure of the financial development and the relationship of this indicator to the United Nations Human Development Index was studied. The data cover the period 1990-2015. The study used basic components analysis as analytical methods, the ARDL limit test integration analysis and the Toda-Yamamoto approach Granger causal analysis. The result of the ARDL analysis is impossible to identify short and long-term relationships, while the result of the Toda-Yamamoto analysis has identified a causal relationship from financial development to human development in accordance with the findings of the studies in literature.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 895
Atıf : 5.121
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini