Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 93
 İndirme 28
Yasayan Kentsel Mekanlarin Yaratimi
2017
Dergi:  
HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mekan günümüzde fiziksel sınırlayıcıları ile algılanan bir boşluk olarak ele alınmamaktadır. Kuramcıların mekanla ilgili görüşleri, mekanın algılanmasında değişiklikler yaratmasının yanı sıra mesleği gereği temel uğraşı mekan yaratımı olan mimarların da meslek disiplininde değişikliklere neden olmuştur. Mimarlık bir yaratım eylemi olarak mekanı insan eylemleri ile bir bütün olarak ele almaktadır. Metin kapsamında öncelikle mekan, mekanın üretimi, deneyimlenmesi, algılanması olguları üzerinde durulacaktır. Kuramcıların konu ile ilgili görüşlerinden mekan kavramının tanımlanması için yararlanılacaktır. Mimarlık kuramsal bilgiyi yorumlayarak pratik bilgiye dönüştüren bir disiplin olduğundan, kuramcıların mekanla ilgili görüşleri önem kazanmaktadır. Mekan kavramının irdelenmesinde Bollnow, Heidegger, Merleau-Ponty, Lefebvre, Norberg-Schulz, Alexander, Moles, Pallasmaa, Bergson gibi düşünürlerin görüşlerinden yararlanılacaktır. Mekan tanımı, üretimi, deneyimlenmesinde zaman boyutu, mekanın gündelik hayatın dinamikleri ekseninde şekillenmesi gibi olgular üzerinden mekan kavramı irdelenecektir. Metnin ikinci bölümünde mekan kavramı mimari tasarım uygulamalarından seçilen örnekler üzerinden değerlendirilecektir. Seçilen örnekler kentsel tasarım çalışmaları, kamusal alan düzenlemeleri, yapı tasarımları, iç mekan tasarımları, oyun alanı tasarımları, donatı tasarımları gibi farklı ölçeklerdeki çalışmaları kapsamaktadır. Mekan kavramının, mimari tasarımları yönlendirmede kullanılması ve sonuç ürün üzerindeki etkilerinden bahsedilecektir. Mekan yaratımı sürecinde insanların ihtiyaçlarının belirlenmesi, eylemlerinin incelenmesi, teknolojik olanaklardan yararlanılması, güncel malzemelerin kullanılması ile yenilikçi, çevre ile uyumlu, insanların ihtiyaçları doğrultusunda farklı kullanımlara imkan veren tasarımlar aktarılacaktır. Bu çalışma Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince desteklenmiştir. Proje Numarası: NKUBAP.00.18.AR.14.04, İsmi: “Tekirdağ Sahilinin Mekansal Açıdan İncelenmesi ve Potansiyellerinin Değerlendirilmesi” olan projenin yürütücülüğünü Yrd. Doç. Dr. Meltem ÖZÇAKI yapmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

HUMANITAS - Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi